Kupiła jagodzianki, a teraz ostrzega. Zdarzają się różne przekręty

166

Jest lato, pora zatem na jagodzianki. Nie bez przyczyny zajadamy się nimi właśnie teraz - w szczycie sezonu na jagody. Choć ceny popularnych drożdżówek są dość wysokie, niestety nie zawsze idzie to w parze z jakością. — Radzę uważać, bo robią różne przekręty — mówi pani Zosia, czytelniczka "Faktu", po wizycie w kilku cukierniach.

Kupiła jagodzianki, a teraz ostrzega. Zdarzają się różne przekręty
Wydała na jagodziankę pięć razy więcej niż w supermarkecie (Pixabay)

Jeśli chodzi o tradycyjnie wypiekane jagodzianki, miłośnicy słodkości mogą czuć się choć trochę usprawiedliwieni. Jest to ciasto drożdżowe nadziewane jagodami, a te są przecież nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze.

Sezon na jagodzianki trwa od czerwca do sierpnia, ale niektóre cukiernie, piekarnie, a nawet supermarkety, oferują jagodzianki również w pozostałych miesiącach. Jeśli kończy się sezon, a ktoś nadal sprzedaje jagodzianki, powód jest prosty: wykorzystuje mrożone owoce. Sęk w tym, że niektórzy wypełniają nimi jagodzianki nawet latem.

Przekonała się o tym pani Zosia, czytelniczka "Faktu", która postanowiła przeprowadzić pewien eksperyment. Odwiedziła trzy cukiernie i w każdej pytała o jagodzianki. — Radzę uważać, bo robią różne przekręty — przestrzega kobieta. A oto, jak wspomina wizytę w pierwszej cukierni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Weszli do jaskini i zaginęli. Moment trudnej akcji ratunkowej w Hiszpanii
Pytam prosto z mostu, czy są jagodzianki i co mają w środku. Mrożone owoce czy prawdziwe jagody? Kobieta za ladą osłupiała — opowiada czytelniczka dziennika.

Chciała kupić jagodziankę. "Radzę uważać"

Sprzedawczyni nie potrafiła odpowiedzieć na pytanie klientki. Pani Zosia nabrała podejrzeń i poszła do kolejnej cukierni, w której jagodzianka kosztowała 6,49 zł.

Tutaj obsługa też nie wiedziała, co jest w środku. Pani była jednak uprzejma i poszła spytać na zaplecze. Wróciła i mówi konspiracyjnie, żeby ludzie nie słyszeli: mrożone jagody. Ciut mnie zaskoczyła, bo ta cukiernia słynie z dobrej jakości. Kolejki od samego rana, wszystko słono kosztuje. Gdybym wydała prawie 7 zł i dostała pod koniec czerwca coś z mrożonką, poczułabym się oskubana i oszukana. Także radzę uważać na to, co się kupuje — kwituje rozmówczyni dziennika.

Dopiero w trzeciej cukierni klientka kupiła jagodzianki ze świeżymi owocami. Za trzy sztuki zapłaciła ponad 20 zł, ale tym razem jagodzianki warte były swojej ceny, bo — jak recenzuje zadowolona klientka — "jagód w tym było od groma".

Mrożone owoce, zbierane w szczytowej fazie dojrzałości i zamrażane krótko po zebraniu, zachowują składniki odżywcze i warto je spożywać. Z walorami smakowymi bywa natomiast różnie. Drożdżówka z mrożonymi jagodami nie jest tak smaczna i aromatyczna, jak ta ze świeżymi owocami.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić