Jeśli chodzi o tradycyjnie wypiekane jagodzianki, miłośnicy słodkości mogą czuć się choć trochę usprawiedliwieni. Jest to ciasto drożdżowe nadziewane jagodami, a te są przecież nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze.
Sezon na jagodzianki trwa od czerwca do sierpnia, ale niektóre cukiernie, piekarnie, a nawet supermarkety, oferują jagodzianki również w pozostałych miesiącach. Jeśli kończy się sezon, a ktoś nadal sprzedaje jagodzianki, powód jest prosty: wykorzystuje mrożone owoce. Sęk w tym, że niektórzy wypełniają nimi jagodzianki nawet latem.
Przekonała się o tym pani Zosia, czytelniczka "Faktu", która postanowiła przeprowadzić pewien eksperyment. Odwiedziła trzy cukiernie i w każdej pytała o jagodzianki. — Radzę uważać, bo robią różne przekręty — przestrzega kobieta. A oto, jak wspomina wizytę w pierwszej cukierni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pytam prosto z mostu, czy są jagodzianki i co mają w środku. Mrożone owoce czy prawdziwe jagody? Kobieta za ladą osłupiała — opowiada czytelniczka dziennika.
Chciała kupić jagodziankę. "Radzę uważać"
Sprzedawczyni nie potrafiła odpowiedzieć na pytanie klientki. Pani Zosia nabrała podejrzeń i poszła do kolejnej cukierni, w której jagodzianka kosztowała 6,49 zł.
Tutaj obsługa też nie wiedziała, co jest w środku. Pani była jednak uprzejma i poszła spytać na zaplecze. Wróciła i mówi konspiracyjnie, żeby ludzie nie słyszeli: mrożone jagody. Ciut mnie zaskoczyła, bo ta cukiernia słynie z dobrej jakości. Kolejki od samego rana, wszystko słono kosztuje. Gdybym wydała prawie 7 zł i dostała pod koniec czerwca coś z mrożonką, poczułabym się oskubana i oszukana. Także radzę uważać na to, co się kupuje — kwituje rozmówczyni dziennika.
Dopiero w trzeciej cukierni klientka kupiła jagodzianki ze świeżymi owocami. Za trzy sztuki zapłaciła ponad 20 zł, ale tym razem jagodzianki warte były swojej ceny, bo — jak recenzuje zadowolona klientka — "jagód w tym było od groma".
Mrożone owoce, zbierane w szczytowej fazie dojrzałości i zamrażane krótko po zebraniu, zachowują składniki odżywcze i warto je spożywać. Z walorami smakowymi bywa natomiast różnie. Drożdżówka z mrożonymi jagodami nie jest tak smaczna i aromatyczna, jak ta ze świeżymi owocami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.