Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Leśnik znalazł nietypowego grzyba. Wygląd zniechęca, ale jest jadalny!

11

Polskie lasy potrafią zaskoczyć nawet największych miłośników przyrody. Leśnik z Borów Tucholskim pokazał w sieci swoje ostatnie odkrycie - nietypowego grzyba, przypominającego... sami zobaczcie.

Leśnik znalazł nietypowego grzyba. Wygląd zniechęca, ale jest jadalny!
Leśnik pokazał nietypowego grzyba (Facebook, Pixabay)

Borowiki, kurki czy podgrzybki kojarzą nawet leśni laicy. W polskich lasach można jednak spotkać o wiele więcej gatunków grzybów. Niektóre z nich widywane są rzadko, ale robią piorunujące wrażenie, szczególnie ze względu na nietypowe formy, które przybierają.

Leśnik pokazał nietypowego grzyba. Kojarzy się z jednym

Takiego grzyba znalazł ostatnio leśnik z Borów Tucholskich, prowadzący popularny profil na Facebooku "Borem Lasem Wodą Bagnem". Grzyb był na tyle wyjątkowy, że leśnik postanowił zaprezentować go internautom.

Chodzi o sromotnika smrodliwego. Ten gatunek, jak wskazuje jego nazwa, wydziela bardzo nieprzyjemny zapach. Ale od kolegów kapeluszników wyróżnia go coś jeszcze - charakterystyczny kształt. To jemu zawdzięcza przydomek "bezwstydny".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby wykręcać czy wycinać? Leśnicy rozwiali wszelkie wątpliwości
Łacińska nazwa grzyba (Phallus impudicus), z nastawieniem na słowo "Phallus" określa nam przybliżony kształt dojrzałego owocnika. Zresztą niech każdy sam sobie odpowie na pytanie co mu przypomina - pisze żartobliwie leśnik.

Sromotnik smrodliwy rośnie głównie w wilgotnych, zacienionych lasach. W początkowej fazie rozwoju przypomina jajko, które częściowo zakopane jest w ziemi. Jajo, nazywane "czarcim", jest jadalne! Wystarczy zdjąć z niego skórkę. Jak wskazuje leśnik, w smaku przypomina rzodkiewkę.

Z czasem owocnik przyjmuje formę trzonu zakończonego główką ze "zgnitozielonej galaretowatej substancji, zawierającej zarodniki grzyba". Dojrzała forma grzyba nie zachęca do jej spożycia.

Wraz z rozwojem owocnika zmienia się nie tylko jego wygląd, ale i zapach. Z przyjemnie rzodkiewkowego za młodu, do ciut mniej przyjemnego bukietu mieszanki woni trupa, padliny i puszki makreli otworzonej przez tydzień w ciepły letni dzień - wyjaśnia leśnik.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić