Często mówi się o tym, że kawa może szkodzić zdrowiu. Do tej pory nie powstały jednoznaczne dowody wskazujące na rakotwórcze działanie tego napoju.
Czytaj także: Fame MMA 9. Nie uwierzycie. Tak kiedyś wyglądał Popek
WHO ostrzega jednak na swojej stronie internetowej, że jest prawdopodobne - choć nie pewne - że te i inne napoje mogą powodować raka przełyku. Kiedy kawa może sprzyjać wystąpieniu tego nowotworu? Wtedy, gdy pijemy ją bardzo gorącą (powyżej 65 stopni Celsjusza).
Do takich wniosków doszli naukowcy zrzeszeni w Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), na których powołuje się WHO. Ich analizy i podsumowania zostaną opublikowane w czasopiśmie "The Lancet Oncology".
Czytaj także: Kopnął w samochód. Ocalił życie trzech osób
Nie pij gorącej kawy i herbaty!
Generalnie rak przełyku może rozwijać się nie tylko wtedy, gdy pijemy gorącą kawę. Jakiś czas temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzegała też przed piciem gorącej herbaty.
Po prostu kawie czy herbacie trzeba pozwolić trochę przestygnąć. Zaleca się, aby spożywać napoje o temperaturze niższej niż 60 st. Celsjusza.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.