W przewodniku Michelin restauracjom przyznawane są następujące symbole: Gwiazdki Michelin – za walory smakowe i jakość potraw (od jednej do trzech gwiazdek), Bib Gourmand (symbol główki ludzika Michelin) – za jedzenie dobrej jakości w rozsądnej cenie, oraz talerze Michelin za świeże i dobre jedzenie - przypomina "Gazeta Krakowska".
Bottiglieria 1881 (znajdująca się przy ul. Bocheńskiej w Krakowie) jako jedyna restauracja w Polsce otrzymała aż dwie gwiazdki. Podobnie jak w ubiegłorocznej edycji. Już przed laty zbierała bardzo dobre opinie.
Szefem restauracji jest Przemysław Klima, który niebawem będzie jurorem w programie "MasterChef" w telewizji TVN. - W swoim życiu miałem okazję i przywilej mieszkania w najbardziej ekscytujących miejscach na Ziemi i uczenia się od najlepszych. Jednak zawsze pragnąłem wrócić kiedyś w rodzinne strony - czytamy o nim na stronie restauracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Restuaracja Bottiglieria 1881. Jakie ceny?
Lokal oferuje menu degustacyjne "Pełne doświadczenie" w cenie 790 zł. Należy pamiętać, że do rachunku doliczana jest opłata serwisowa w wysokości 12,5%.
Co znajduje się we wspomnianej ofercie? To m.in. kaszanka i sosna, kapusta i czereśnie, papryka, chleb, masło, jajko faberge, kalarepa, sarna i kawior, morze i ziemia, pierogi, pastrąg i burak, jagnięcina i smardze, szczaw i gin, rabarbar i gorąca czekolada, ogórek i kawior, marchew, cukierki. Jest też selekcja win w cenie od 410 do 1200 zł.
Niemal te same produkty dostaniemy w cenie 750 zł w menu degustacyjnym o nazwie "Zapoznanie". W tym przypadku tańsze będą też wina - od 370 do 1050 zł.
Lokal oferuje też "specjalności". I ostrygi firmy Gillardeau w cenie 29 zł za sztukę, kawior antonius 420 zł za 30 g, ostryga z kawiorem antonius 70 zł za sztukę, kawior rossini z białym jesiotrem 390 zł za 30 g.
Zasady w krakowskiej restauracji
Bottiglieria 1881 informuje o specjalnych zasadach. Jak czytamy na stronie ekskluzywnego lokalu, przy jednym stole wybór menu musi być jednakowy. Nie ma też możliwości zamówienia dań z karty i dzielenia go. Rezerwacja wiążę się z zamówieniem przez gości menu degustacyjnego.
Nie jesteśmy w stanie przygotować menu dla gości cierpiących na celiakię, a także w wersji wegańskiej. Jednak, zawsze staramy się dostosować menu do potrzeb naszych gości z nietolerancją laktozy lub nabiału, pod warunkiem, że zostanie to zgłoszone co najmniej 24 godziny przed planowanym posiłkiem. W przypadku nietolerancji laktozy lub nabiału, staramy się wykluczyć te składniki z dania, jednakże, w przypadku smażenia lub przygotowywania sosów, nie jesteśmy w stanie zrezygnować z masła - informują restauratorzy.
Czytaj więcej: Skandal na na trybunach. Polski kibic napisał, co się stało
Gazeta Krakowska przypomina, że w Polsce jest 20 restauracji z 1 gwiazdką Michelin. Najwięcej, bo 8 w Warszawie, 4 w Poznaniu, 4 w Trójmieście (Gdańsk i Sopot), dwie w Krakowie, jedna w Kościelisku (woj. małopolskie) oraz jedno w Ciekocinku (woj. pomorskie).
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.