W październiku 2020 roku w 1 z 5 badanych próbek produktu "Tatar wołowy. Kraina Mięs" wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). GIS podkreślał wówczas, że zakażenie tą bakterią może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki.
W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - zaznaczano.
GIS wycofał tatar z Biedronki. To już historia
Po jakimś czasie to ogłoszenie znów zaczęło krążyć po sieci. Nie ma jednak powodów do obaw. Ten temat to historia, bo termin przydatności skażonego tatara upłynął 15 października ubiegłego roku.
Bieżące ostrzeżenia GIS można śledzić na oficjalnej stronie rządu - gov.pl. Warto analizować pojawiające się ogłoszenia, by przypadkiem nie spożyć jakiegoś skażonego produktu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.