Anna Cortez, młoda mama z Monterrey w Meksyku była w szoku gdy zobaczyła, co dzieje się z jej mlekiem podczas choroby. Bała się, że coś może stać się jej dziecku. Okazało się, że był to koronawirus.
Nawet nie zauważyłam koloru podczas odciągania pokarmu, ponieważ byłam tak chora. Wsadziłam (torbę z pokarmem-przyp.red.) do zamrażarki i kiedy ją później wyciągnęłam, zauważałem jasnozielony kolor. Nie wiedziałem, co się dzieje- powiedziała brytyjskiemu magazynowi The Mirror
Eksperci sugerowali, że zielony kolor mógł być spowodowany dietą matki, ale 23-letnia Anna powiedziała, że nie zmieniły się jej nawyki żywieniowe, a jej mleko jest zawsze białe, mimo że je dużo zieleni.
Odpowiedź znalazła, gdy wynik jej testu na koronawirusa okazał się być pozytywny.
Wiemy, że kobiety zakażone covidem generują przeciwciała przeciwko wirusowi i te przeciwciała trafiają do mleka u ponad 90% kobiet- powiedziała Dr Natalie Shenker, badaczka mleka matki z Imperial College w Londynie i współzałożycielka Human Milk Foundation
Odciągałam pokarm i obserwowałam podczas choroby. Przez cały czas gdy miałam pozytywny wynik testu, mleko było zielone- przyznaje kobieta.
Gdy wygrała walkę z chorobą i wynik testu był negatywny, kolor mleka wrócił do swojego standardowego, białego zabarwienia. Swoim postem na facebooku zwróciła jednak uwagę innych mam.
Spojrzałam teraz na moje mleko i też zielonkawy kolor- pisze jedna z kobiet
Eksperci jednak sugerują, żeby zauważać różnicę między wydzieliną z sutka a zmianą koloru mleka.
Spożycie dużych ilości niektórych pokarmów, takich jak szpinak, może spowodować zmianę koloru mleka matki. Również niektóre leki mogą mieć taki efekt- twierdzi Clare Livingstone, doradca z Royal College of Midwives
Ważne jest, aby kobiety dostrzegały różnicę między zmianą koloru mleka matki a wydzieliną jako oznaką infekcji
Taka wydzielina może być oznaką np. zapalenia sutka. Najlepiej jest wówczas skontaktować się ze swoją położną lub lekarzem rodzinnym.