Periban, znajdujące się w stanie Michoacán na zachodzie Meksyku, zostało wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa po stworzeniu największej porcji guacamole. W niedzielę 20 listopada około 300 mieszkańców przygotowało 4970 kilogramów sosu. Zajęło im to trzy godziny i 30 minut.
Rekord świata w guacamole
Ogromna porcja guacamole została wykonana z 10 ton awokado, cebuli, pomidorów, pieprzu, papryki, limonki i kolendry.
Czytaj także: Zdjęcie przed i po. To wywołało falę komentarzy
Guacamole z Periban jest o 1000 kg cięższe od poprzedniej rekordowej porcji. W 2018 roku w Tancítaro w stanie Michoacán wykonano guacamole ważące 3788 kilogramów. W 2019 roku w Stanach Zjednoczonych wykonano sos o wadze ponad 4 ton, ale tamten rekord nie został odnotowany przez ekspertów zajmujących się Księgą RekordówGuinnessa.
Osiągnęliśmy cel, jakim było zebranie wszystkiego, co było potrzebne do wyprodukowania ponad 4 ton guacamole, co nie było łatwe, biorąc pod uwagę przygotowania i fakt, że było gotowe tak szybko – powiedział burmistrz Peribán Alfredo Arroyo, cytowany przez "El Heraldo".
Wydarzenie było częścią targów Avocado Expo 2022, które odbyły się w ostatni weekend w Periban. Grupa odpowiedzialna za przygotowanie dipu przeprowadziła testy już 15 listopada. Wówczas wyprodukowano 100 kilogramów guacamole. Sprawdzano jak zaplanować dla wszystkich zajęcie, aby przygotować danie jak najszybciej.
Francisco Farías uczestniczył w wydarzeniu z rodziną i był pod wrażeniem produktu końcowego. W rozmowie z "El Heraldo" powiedział, że guacamole było doskonałe w smaku i nie różniło się niczym od domowej wersji.
Jak na tak duże guacamole składniki były doskonałe, wszystko było dobrze odmierzone. Smak awokado ma z tym wiele wspólnego – powiedział.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.