Grzyby śmiertelnie trujące uszkadzają różne narządy. Przede wszystkim chodzi tutaj o wątrobę, nerki i inne narządy miąższowe, np. śledzionę oraz serce. Do grona takich grzybów zaliczyć można muchomora zielonawego, muchomora wiosennego czy piestrzenicę kasztanowatą.
W lasach pojawiają się również grzyby trujące. Wywołują one podrażnienia ośrodkowego układu nerwowego i układu przywspółczulnego. Występować mogą takie problemy jak nadmierne poty, ślinotok, łzawienie, zwolnienie akcji serca czy zaburzenia oddychania. Za grzyby trujące uznaje się strzępiaki, muchomora czerwonego i plamistego, a także krowiaka podwiniętego.
Idziesz na grzyby? Pamiętaj o tych zasadach
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Myśliborzu przypomina, o czym trzeba pamiętać przy okazji grzybobrania.
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
- Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
- Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
- Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny – nie ryzykujmy! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach! - apeluje sanepid.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.