Tasteatlas.com to jeden z najpopularniejszych portali dla fanów kuchni. Ostatnio opublikował ranking 50 najsmaczniejszych ciast na świecie.
Polska wypadła w tym zestawieniu rewelacyjnie. W całym rankingu znalazło się aż pięć polskich wypieków, z czego aż cztery w pierwszej dwudziestce. O jakie ciasta chodzi?
Polskie ciasta górą
Za najsmaczniejsze polskie ciasto redaktorzy uznali karpatkę. Uplasowała się ona tuż za podium, na czwartym miejscu, zaraz za bułgarskim garaszem, czeskim Valašským frgálem, czyli kołaczem z powidłami i kruszonką i rosyjskim smetannikiem.
Posypany cukrem pudrem, nierówny wierzch ciasta przypomina pokryte śniegiem Karpaty, do których nawiązuje nazwa wypieku. Mimo że niewiele wiadomo o jej pochodzeniu, najwcześniejsze wzmianki karpatki są datowane na 1972 rok - można przeczytać na stronie.
Czytaj też: Fanki miażdżą Wieniawę. "Dla mnie ceny zabójcze"
W pierwszej dziesiątce z 8. lokatą uplasował się polski sernik. Czternaste miejsce należało do sękacza, a pierwszą dwudziestkę zamknął również polski wypiek - marcinek. W rankingu wyróżniono jeszcze kremówkę, która wylądowała na miejscu 28.
Więcej najlepszych ciast, bo aż sześć w całym rankingu mieli od nas tylko Niemcy. Trzecie miejsce pod względem ilości najlepszych ciast miały ex equo Stany Zjednoczone i Francja.
W rankingu umieszczono ciasta z całego świata. Innymi wyróżnionymi krajami były m.in. Japonia, Argentyna, Włochy, Grecja, Hiszpania czy Ukraina.
Nie da się ukryć, że ranking prezentuje się smakowicie. A na samą myśl o karpatce cieknie nam ślinka...
Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl