Wiedzieliście, że pierwszy przepis na zupę pomidorową został spisany w 1872 roku? Zrobiła to Maria Parlo w Stanach Zjednoczonych. W książce “Kucharka litewska” z 1881 roku również pojawił się przepis na ową zupę. Jednak zamiast makarony i ryżu, podawano ją z grzankami.
Rodzaj makaronu, który ugotujecie do zupy pomidorowej, zależy od Was. Jedni wolą jeść to danie z nitkami, inni ze "świderkami", a jeszcze inni z penne.
Najprostsza zupa pomidorowa. Banalny przepis. Potrzebne składniki:
- przecier pomidorowy
- 2 kostki rosołowe
- pieprz
- sól
- ostra papryka
- suszona bazylia
- makaron
Najprostsza zupa pomidorowa. Banalny przepis. Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka ok. 3 litry wody i wszystko zagotuj
- Do wrzącej wody wrzuć kostki rosołowe oraz przecier pomidorowy
- Całość gotuj około pół godziny
- Przed zakończeniem gotowania doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz suszoną bazylią
- W oddzielnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Zobacz także: Langosz - węgierski specjał
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.