Osoby, które nie posiadają zmywarki, najczęściej czyszczą deski do krojenia przy użyciu gąbki i płynu do mycia naczyń. Jak dowodzi Heather Barrigan, takie postępowanie jest niewłaściwe i może nieść negatywne skutki dla zdrowia domowników.
Przeczytaj także: Zawrotne pieniądze! Wielkie sprzątanie po Trumpie
Mycie deski do krojenia płynem do mycia naczyń – dlaczego jest błędem?
Większość osób wykorzystuje te samą deskę do krojenia różnych typów produktów spożywczych. Jak jednak podaje Mirror, w konsekwencji w jej szczeliny wnikają groźne dla zdrowia ludzi bakterie.
Przeczytaj także: Niecodzienne zastosowanie tabletek do zmywarki. Wiedzieliście o tym?
Heather Barrigan wyjaśnia, że do usunięcia bakterii nie wystarczają gorąca woda i płyn do mycia naczyń. Bez względu na to, jak dokładny byłby proces czyszczenia, bakterie nadal pozostają obecne na desce i w trakcie krojenia przenoszą się na kolejne produkty.
Przeczytaj także: Sprzątała łazienkę z użyciem octu. Fatalny błąd. Mieszkanka Łodzi w szpitalu
Brytyjska ekspertka radzi, aby po każdym użyciu zanurzyć deskę w roztworze wybielacza. Należy jednak bardzo uważać, aby nie przesadzić z ilością środka chemicznego, a po wymoczeniu – dokładnie go spłukać.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.