Ali Ahmeda Aslama zmarł 19 grudnia. Informację o tym przekazano na Facebooku restauracji Shish Mahal w Glasgow. Ali Aslam był jej właścicielem.
Zmarł twórca przepisu na kurczaka tikka masala
Pan Ali zmarł dziś rano… Wszyscy jesteśmy całkowicie zdruzgotani i ze złamanym sercem. Restauracja będzie zamknięta przez najbliższe 48 godzin - zapisano w poście.
Uważa się, że Ali Ahmed Aslam jest twórcą przepisu na słynnego kurczaka tikka masala. To danie uchodzi za najpopularniejsze z kuchni indyjskiej i jest znane na całym świecie. Aslam powiedział, że wymyślił ten przepis w połowie lat 70, kiedy jeden z jego klientów poskarżył się, że jego tradycyjny kurczak tikka jest zbyt suchy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Jarosław Kaczyński trafił do szpitala. Podano szczegóły
Szef kuchni miał następnego dnia dodał do kurczaka tikka, pomidory i śmietanę. Media podkreślają, że nie można zweryfikować tej historii. Autorstwo receptury przypisuje sobie wielu restauratorów i trudno jest określić dokładne pochodzenie kurczaka tikka masala.
Czytaj także: Nie żyje Ronnie Hillman. Miał 31 lat
W 2009 roku polityk z Glasgow prowadził kampanię na rzecz przyznania kurczakowi tikka masala statusu chronionego dziedzictwa miasta. Wniosek został jednak odrzucony po tym, jak wiele kilka innych lokali z całej Wielkiej Brytanii zgłosiło roszczenia do dania. Wiele osób uważa, że tikka masala pochodzi z Azji Południowej. Monish Gurjal, szef popularnej indyjskiej sieci restauracji Moti Mahal, twierdzi, że jego dziadek był pierwszy i podawał kurczaki tikka masala już w 1947 roku.
Czytaj także: Nie żyje Murakami. Był nominowany do Oscara
Aslam pochodził z Pakistanu. Jako mały chłopiec przybył do Glasgow w Szkocji. Od zawsze pasjonował się gotowaniem, a 1964 otworzył swoją restaurację Shish Mahal, która nadal działa i cieszy się ogromną popularnością.