Francesco Rivella, wybitny włoski chemik, który przyczynił się do sukcesu Ferrero, zmarł w wieku 97 lat. Jego praca w laboratorium przez ponad cztery dekady zaowocowała produktami, które codziennie trafiają na stoły milionów ludzi na całym świecie.
Rivella dołączył do włoskiego potentata w branży słodyczy firmy Ferrero w 1952 r., gdy była ona jeszcze małym przedsiębiorstwem w Piemoncie. Wcześniej ukończył studia na kierunku chemii żywności na Uniwersytecie w Turynie. Współpracował z Pietro Ferrero, co zaowocowało stworzeniem Nutelli - czekoladowego kremu, który podbił podniebienia ludzi na całym świecie. Rivella nie tylko opracował jej skład, ale także wymyślił nazwę, która stała się globalnym fenomenem. Włoskie media nazywają go "ojcem Nutelli".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie żyje "ojciec Nutelli". Zmarł w walentynki
Pod kierownictwem Rivelli Ferrero wprowadziło na rynek takie marki jak TicTac, Kinder czy Ferrero Rocher. Jako dyrektor, Rivella pozostał aktywny w firmie do 1993 r. - Był jednym z najlepszych menedżerów Ferrero - wspominają go koledzy z firmy. Po przejściu na emeryturę Rivella wycofał się do wiejskiej Alby we Włoszech. Tam poświęcił czas uprawie owoców i promowaniu tradycyjnego sportu z piłką w Pallapugno. Twórca Nutelli zmarł 14 lutego, w walentynki.
Czytaj także: Uderzy w Ziemię? Wskazano dziewięć państw
Klub Rotary w Albie, którego Rivella był członkiem, wydał oświadczenie: "Był bardzo ważną, niezastąpioną postacią naszego Klubu i drogim przyjacielem, którego będzie nam brakowało." Obecnie Ferrero, nadal rodzinna firma, zatrudnia ponad 47 tys. pracowników, a ich produkty są dostępne w ponad 170 krajach.
Rivella pozostawiła trzech synów, córkę i siedmioro wnucząt. Jego pogrzeb odbył się w poniedziałek w Albie.
Zobacz również: Atak rekina na Karaibach. Rodzina poszkodowanej zabrała głos