W trakcie grzybobrania należy bezwzględnie unikać borowika szatańskiego. Jest to silnie trujący grzyb, którego łatwo można pomylić z prawdziwkiem. Na szczęście istnieje dość prosty sposób na odróżnienie tych dwóch grzybów.
Jeżeli chodzi o nazwę "szatan", to jest ona stosowana w odniesieniu do dwóch grzybów - goryczaka żółciowego oraz borowika szatańskiego. Młode egzemplarze tych dwóch grzybów prezentują się praktycznie identycznie - mają żółtawe trzony i żółte lub jasnobrązowe kapelusze. Poza tym są podobnej wielkości.
Dojrzałe osobniki tylko delikatnie różnią się wyglądem oraz miejscem występowania. Jeden z nich jest trujący, a drugi "tylko" niejadalny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Borowik szatański (jasnobrązowy kapelusz i ciemnoczerwony trzon) jest gatunkiem silnie trującym. To grzyb ciepłolubny. Występuje w lasach liściastych i na wapiennych glebach. Znajdziesz go w Europie Zachodniej, ale w Polsce jest to prawie niemożliwe.
Goryczak żółciowy (jasnobrązowy kapelusz i beczułkowaty trzon) często występuje w polskich lasach. Ten grzyb jest niejadalny. Wprawdzie nie wykazuje właściwości trujących, ale może wywoływać niegroźne dolegliwości żołądkowe.
Jak odróżnić szatana od prawdziwka?
Borowik szlachetny to jeden z najsmaczniejszych grzybów dostępnych w polskich lasach. W jaki sposób można go odróżnić od szatana? "Dzień dobry TVN" podało trzy bardzo ważne wskazówki.
- smak - by go ocenić, odłam kawałek kapelusza i spróbuj czubkiem języka. Goryczaka żółciowego (szatana) odróżnisz natychmiast po bardzo gorzkim smaku. Borowik szlachetny (prawdziwek) będzie smakował łagodnie, orzechowo;
- kolor rurek - znajdujące się pod kapeluszem pory i rurki u dorosłych szatanów będą różowe, natomiast u prawdziwków - białawe, z wiekiem również żółte, żółtozielone, aż do oliwkowozielonych;
- siateczka na trzonie - u szatana będzie ciemna, o dużych oczkach, natomiast u prawdziwka biaława i delikatna, występująca głównie w górnej części trzonu.