Zucchiolo jest warzywem, które powstało z połączenia ogórka i cukinii. Choć warzywo kształtem przypomina dynię, charakteryzuje się cienką skórką jak u ogórka oraz delikatnym smakiem cukinii. Udało się je wyhodować w trzech różnych kolorach: ciemnozielonym, jasnozielonym i żółtym, choć ten ostatni jest bardzo rzadki.
Zucchiolo można jeść zarówno surowe, jak i gotować je podobnie jak bakłażana, czy cukinię. Kusi nie tylko smakiem, ale także dużą zawartością błonnika, witamin z grupy A i C, a także antyoksydantami. Warzywo zostało docenione na Fruit Logistica Innovation Awards, gdzie zdobyło pierwszą nagrodę.
To zachęciło twórców warzywa do próby rozpropagowania go w Europie. Były minister Janusz Piechociński przekazał, że "dwie hiszpańskie firmy podpisały porozumienie dotyczące komercjalizacji warzywa na rynku europejskim".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysłodawcy produktu potrzebowali ponad 5 lat, żeby dopracować uprawę warzywa, żeby mogło się ona odbywać się w warunkach szklarniowych i była opłacalna. Zaletą warzywa jest to, że po zbiorze długo zachowuje świeżość, nawet przez 3-4 tygodnie, co znacznie ułatwi jego transport do bardziej odległych krajów.
Zucchiolo daje duże możliwości
Oprócz tego, że jest fascynującą nowością na rynku, Zucchiolo oferuje konsumentom dużą wszechstronność. Alfredo Sánchez podkreśla, że to innowacyjne warzywo może być jedzone zarówno na surowo, jak i po poddaniu go obróbce termicznej.
"W stanie surowym można go spożywać ze skórką, ponieważ ma miękką konsystencję, bez kolców, co pozwala na wykorzystanie całego produktu bez generowania jakichkolwiek odpadów. Można je przygotować w tylu przepisach, na ile pozwala wyobraźnia" - dodał Sánchez cytowany przez portal freshplaza.com
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.