Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Kamil Różycki | 

Nowy trend w restauracjach. Czym jest i dlaczego robi furorę?

7

Solo-dining to najnowszy trend, który zarówno za granicą jak i w Polsce zdobywa coraz większą popularność. Szczególnie dużym entuzjazmem cieszy się wśród przedstawicieli Milenialsów, pokolenia Z oraz pracowników zdalnych. Czym jest oraz na czym polega jego fenomen? Odpowiadamy.

Nowy trend w restauracjach. Czym jest i dlaczego robi furorę?
Nowy trend dotyczący jedzenia w restauracjach (Pixabay, Pexels)

Z roku na rok coraz więcej mówi się o zmianach generacyjnych, jakie doskonale widać po zupełnie inaczej wychowanym pokoleniu Z. Jego cechą charakterystyczną jest przede wszystkim zdecydowanie większy indywidualizm, który coraz częściej wyznacza nowe trendy zachowań danych grup społecznych.

Jednym z nich jest popularny zarówno u wcześniej wspomnianych "Zetek" jak i Milenialsów trend zwany solo-diningiem. Jak sama nazwa wskazuje, polega on na samotnym spożywaniu jedzenia w restauracjach i na mieście. Choć do tej pory widok taki był czymś zaskakującym, to jak pokazują badania, staje się on coraz powszechniejszy.

Tylko w ciągu ostatniego roku platforma OpenTable, służąca do rezerwacji stolików w restauracjach, odnotowała znaczący wzrost samotych kolacji. W Stanach Zjednoczonych względem ostatnich lat wyniósł on bowiem aż 29 proc. podczas gdy w Niemczech i Wielkiej Brytanii odpowiednio 18 proc. i 14 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Mieszkańcy o zalanym garażu na Mokotowie. "Przerażające, widok jak z horrorów"

Samotne chodzenie do restauracji nowym trendem na świecie

Jak wskazują badania, jednym z głównych powodów rozwoju solo-diningu jest praca zdalna. Osoby pracujące z domu coraz częściej chcąc wyrwać się z czterech ścian, decydują się bowiem na wykonywanie swoich obowiązków lub odpoczynek od nich w restauracjach na mieście.

Myślę, że istnieje szerszy ruch na rzecz miłości własnej i dbania o siebie, a także cieszenia się swoim własnym towarzystwem – mówi cytowana przez AP News dyrektor generalna OpenTable, Debby Soo.

Efektem pojawienia się tego trendu jest zmiana ustawień stolików w restauracjach, tak by jeszcze lepiej odpowiadały potrzebom samotnych klientów. Jednocześnie w social mediach pojawia się coraz więcej informacji pomagających znaleźć tego typu lokale gastronomiczne.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić