Ostrzeżenie GIS. Jaja z Salmonellą na rynku

2

W środę Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii jaj z chowu klatkowego. Decyzja zapadła po wykryciu w produkcie pałeczek Salmonelli. Spożywanie produktu stwarza ryzyko dla zdrowia.

Ostrzeżenie GIS. Jaja z Salmonellą na rynku
GIS ostrzega przed salmonellą w partii jaj. (GIS, Getty Images,)

W środę Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek Salmonelli w partii jaj pochodzących z chowu klatkowego. GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez poddania go odpowiedniej obróbce termicznej, wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.

Zanieczyszczone salmonellą jaja dostarczyła do sklepów Spółdzielnia Producentów PolEggs z siedzibą w Krotoszynie. Bakterie potwierdzono w produkcie Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L z numerem partii 22.09.2024, z datą przydatności 22 września 2024 oraz kodem kreskowym 5 987463 142650.

Zgodnie z wytycznymi GIS, spożywanie jaj z zanieczyszczonej partii jest ryzykowne dla zdrowia. Osoby, które po zjedzeniu jaj z wymienionej partii, odczują symptomy zatrucia pokarmowego, powinny bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem. Dodatkowe informacje dotyczące zakażenia Salmonellą i jego objawów można znaleźć na stronach internetowych. Tytuł artykułu pomagającego w identyfikacji objawów to "salmonellozy durowe i jelitowe".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dyscyplinarki dla neo-sędziów. Wiceminister podał szczegóły

Procedury zadziałały. Produkt wycofano

Informację o konieczności wycofania produktu z obrotu przekazał Spółdzielni Producentów PolEggs właściciel firmy zajmujących się ich pakowaniem. Zrobił to w ramach własnych procedur. Ponadto, organy urzędowej kontroli żywności podjęły działania mające na celu dokładne zbadać sprawę i określić dalsze kroki.

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Polską Agencję Prasową, postępowanie w tej sprawie jest w toku. Uwaga konsumentów została skierowana na konkretną partię jaj, aby zapobiec możliwym zatruciom pokarmowym.

Autor: AWWA
Źródło:PAP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić