W środę Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek Salmonelli w partii jaj pochodzących z chowu klatkowego. GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez poddania go odpowiedniej obróbce termicznej, wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Zanieczyszczone salmonellą jaja dostarczyła do sklepów Spółdzielnia Producentów PolEggs z siedzibą w Krotoszynie. Bakterie potwierdzono w produkcie Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L z numerem partii 22.09.2024, z datą przydatności 22 września 2024 oraz kodem kreskowym 5 987463 142650.
Zgodnie z wytycznymi GIS, spożywanie jaj z zanieczyszczonej partii jest ryzykowne dla zdrowia. Osoby, które po zjedzeniu jaj z wymienionej partii, odczują symptomy zatrucia pokarmowego, powinny bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem. Dodatkowe informacje dotyczące zakażenia Salmonellą i jego objawów można znaleźć na stronach internetowych. Tytuł artykułu pomagającego w identyfikacji objawów to "salmonellozy durowe i jelitowe".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Procedury zadziałały. Produkt wycofano
Informację o konieczności wycofania produktu z obrotu przekazał Spółdzielni Producentów PolEggs właściciel firmy zajmujących się ich pakowaniem. Zrobił to w ramach własnych procedur. Ponadto, organy urzędowej kontroli żywności podjęły działania mające na celu dokładne zbadać sprawę i określić dalsze kroki.
Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Polską Agencję Prasową, postępowanie w tej sprawie jest w toku. Uwaga konsumentów została skierowana na konkretną partię jaj, aby zapobiec możliwym zatruciom pokarmowym.
Czytaj też: Kto wygrał debatę w USA? Miażdżąca przewaga
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.