Nad właściwym przygotowaniem posiłków w każdej jednostce czuwa funkcjonariusz Służby Więziennej - szef kuchni. To on sprawuje także nadzór nad zatrudnionymi w kuchni osadzonymi. Na każdym etapie przygotowania posiłków, począwszy od obierania warzyw zaangażowani są więźniowie. W kuchni zatrudniani są odpłatnie bądź nieodpłatnie, o przydziale do poszczególnych zadań decyduje przede wszystkim ich wykształcenie i umiejętności.
Obecnie kuchnie więzienne to nowoczesne zakłady żywienia zbiorowego, przygotowane do sprawnego przygotowania trzech posiłków dziennie, w niektórych jednostkach nawet dla tysiąca osób.
O tym co znajdzie się w jadłospisie oraz za urozmaicenie posiłków odpowiada funkcjonariusz działu kwatermistrzowskiego, który przy udziale pracownika służby zdrowia układa poszczególne diety. Skazany przebywający w zakładzie karnym lub areszcie śledczym otrzymuje trzy razy dziennie napój i posiłki o odpowiedniej wartości odżywczej, w tym co najmniej jeden posiłek gorący.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wartość energetyczna posiłków, w ramach dziennego wyżywienia osadzonych zawiera nie mniej niż 2800 kcal dla osadzonych do 18 roku życia oraz 2600 kcal dla pozostałych osadzonych. W przydzielanych racjach żywnościowych uwzględnienia się rodzaj wykonywanej pracy i wiek skazanego, a w miarę możliwości także wymogi religijne i kulturowe.
Czytaj także: Beata Szydło grzmi. Pisze o "aresztowaniu" całego Sejmu
Jadłospis więzienny przypomina kartę dań z dobrej restauracji. Osadzeni są żywieni zgodnie z kilkoma normami żywieniowymi: podstawową, dla młodocianych (do ukończenia 18 roku życia), bezmięsną (wegetariańską), muzułmańską (bez mięsa wieprzowego) oraz lekkostrawną we wszelkich jej wariantach - czytamy na stronie Służba Więzienna.
Dzienna stawka żywieniowa wynosi obecnie nie mniej niż 4 zł na osobę. Od sprytu i kreatywności żywieniowców zależy urozmaicenie posiłków. To nie lada wyzwanie stworzyć za niewiele ponad 4 złote trzy posiłki, które są smaczne i zawierają wszystkie niezbędne wartości. Poniżej przykładowe jednodniowe menu dla normy podstawowej:
Śniadanie - herbata, chleb, margaryna, kiełbasa golonkowa
Obiad - zupa koperkowa z ryżem, gulasz wołowy, ziemniaki, surówka z ogórków, kompot
Kolacja - herbata, chleb, margaryna, mielonka prasowana
W zależności od typu zakładu karnego posiłki dostarczane są do celi lub jak ma to miejsce w zakładach karnych typu półotwartego i otwartego skazani spożywają je na stołówkach.