Pączki pieczone są o wiele zdrowsze od tradycyjnych i szybsze w przygotowaniu. Co ciekawe ciasto można wykorzystać do zrobienia pączków smażonych w oleju.
Czytaj także: Banalne ciasto na kefirze. Zrobisz je w 5 minut
Pączki pieczone. Potrzebne składniki:
- 250 g mąki
- 125 ml mleka
- ok. 20 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 75 g cukru
- 1 rozkłócone jajko do smarowania pączków przed pieczeniem
- marmolada różana
Czytaj także: Klasyk polskich słodkości. Przepis na szyszki
Pączki pieczone. Sposób wykonania:
- ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut
- do miski przesiać mąkę
- w rondelku roztopić masło.
- jajko i żółtka ubić na puszystą masę
- do mąki dodać drożdże oraz ubite jajka
- wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawać roztopiony tłuszcz
- ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę
- ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka – tak jak na pierogi.
- na każdym krążku położyć po 1 łyżeczce nadzienia i zakleić. Następnie delikatnie uformować kulkę
- wszystkie pączki przełożyć na blachę do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia
- pączki posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
- piec przez około 15 minut
Gotowe, smacznego! Pączki możesz nadziać dowolnym dżemem lub kremem np. toffee. Po upieczeniu udekoruj dowolnie swój wypiek lukrem, cukrem pudrem lub czekoaldą. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz bezę Pavlovej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.