Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 
aktualizacja 

Papry-pączki na Tłusty Czwartek. Stworzono je w Szczecinie

5

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie stworzyli papry-pączki – wytrawne pączki z paprykarzem, łączące tradycję z nowoczesnością.

Papry-pączki na Tłusty Czwartek. Stworzono je w Szczecinie
Pączki z paprykarzem szczecińskim (PAP, Marcin Bielecki)

Pączki nierozerwalnie łączą się z tłustym czwartkiem. Można je kupić w różnej odsłonie. Z dość niecodziennym pomysłem wyszli pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Ich papry-pączki to nowatorski pomysł. Wytrawne pączki nadziewane paprykarzem to połączenie tradycji z innowacyjnością, które zaskakuje smakiem oraz formą.

Dr inż. Grzegorz Tokarczyk, profesor ZUT, kierujący Katedrą Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej, wyjaśnia, że pomysł na papry-pączki zrodził się z chęci połączenia tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do kulinariów.

Chcieliśmy połączyć tradycję z innowacją i wpadliśmy na pomysł, aby do pączka wytrawnego dołożyć paprykarz i w ten sposób stworzyliśmy paprypączka – powiedział dr Grzegorz Tokarczyk, cytowany przez Polską Agencję Prasową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szwedzi bułki jedzą na słodko. Semla pokochasz nie tylko w tłusty czwartek

Wyjątkowy smak i prostota

Ciasto na papry-pączki różni się od tradycyjnego pączka jedynie stosunkiem soli do cukru, co nadaje mu wytrawny charakter. Nadzienie stanowi "Paprykarz uniwersytecki", przygotowany według tradycyjnej receptury "Paprykarza szczecińskiego". Zamiast lukru, pączki posypane są prażoną cebulką, co dodaje im wyjątkowego smaku.

Jest to alternatywa i nowe spojrzenie na pączka, szczególnie przed tłustym czwartkiem – dodał dr inż. Grzegorz Bienkiewicz, profesor ZUT.

Proces produkcji

Przygotowanie papry-pączka trwa około godziny. Po usmażeniu pączki są nadziewane paprykarzem i posypywane prażoną cebulką. Jak podkreślają twórcy, smaki te doskonale się komponują, tworząc unikalne doznania kulinarne.

Paprypączki to nie tylko innowacyjny produkt, ale także przykład, jak tradycyjne receptury mogą być inspiracją do tworzenia nowych, zaskakujących smaków.

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kobieta wściekła się na parkingu. Od razu złapała za telefon
ISIS wzywa do ataku. Na liście cztery cele w Europie
Groził Owsiakowi. Jest akt oskarżenia przeciwko Tomaszowi P.
Babciny trik na pączki, które nie chłoną tłuszczu. Zrób to przed smażeniem
"Całkowicie upokorzony". Dziennikarz ocenia postawę Trumpa
Tak wypada polska liga na tle Europy. "Wyścig żółwi"
Pączki według Strzelczyka. Tak miękkich i puszystych jeszcze nie jadłeś
Śmiertelne zagrożenie w raju Polaków. Jest groźniejsza niż cyjanek
Dwupiętrowy autobus zjeżdżał ze wzgórza. 18 ofiar śmiertelnych
Kiedy wypada Środa Popielcowa 2025? Te osoby obowiązuje post
Adam Małysz nie traci nadziei. "Niespodziewane medale smakują najlepiej"
O tym Watykan nie mówi. Lekarka ujawnia ws. papieża Franciszka
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić