Papry-pączki na Tłusty Czwartek. Stworzono je w Szczecinie

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie stworzyli papry-pączki – wytrawne pączki z paprykarzem, łączące tradycję z nowoczesnością.

Pączki z paprykarzem szczecińskimPączki z paprykarzem szczecińskim
Źródło zdjęć: © PAP | Marcin Bielecki
Anna Wajs-Wiejacka

Pączki nierozerwalnie łączą się z tłustym czwartkiem. Można je kupić w różnej odsłonie. Z dość niecodziennym pomysłem wyszli pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Ich papry-pączki to nowatorski pomysł. Wytrawne pączki nadziewane paprykarzem to połączenie tradycji z innowacyjnością, które zaskakuje smakiem oraz formą.

Dr inż. Grzegorz Tokarczyk, profesor ZUT, kierujący Katedrą Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej, wyjaśnia, że pomysł na papry-pączki zrodził się z chęci połączenia tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do kulinariów.

Chcieliśmy połączyć tradycję z innowacją i wpadliśmy na pomysł, aby do pączka wytrawnego dołożyć paprykarz i w ten sposób stworzyliśmy paprypączka – powiedział dr Grzegorz Tokarczyk, cytowany przez Polską Agencję Prasową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szwedzi bułki jedzą na słodko. Semla pokochasz nie tylko w tłusty czwartek

Wyjątkowy smak i prostota

Ciasto na papry-pączki różni się od tradycyjnego pączka jedynie stosunkiem soli do cukru, co nadaje mu wytrawny charakter. Nadzienie stanowi "Paprykarz uniwersytecki", przygotowany według tradycyjnej receptury "Paprykarza szczecińskiego". Zamiast lukru, pączki posypane są prażoną cebulką, co dodaje im wyjątkowego smaku.

Jest to alternatywa i nowe spojrzenie na pączka, szczególnie przed tłustym czwartkiem – dodał dr inż. Grzegorz Bienkiewicz, profesor ZUT.

Proces produkcji

Przygotowanie papry-pączka trwa około godziny. Po usmażeniu pączki są nadziewane paprykarzem i posypywane prażoną cebulką. Jak podkreślają twórcy, smaki te doskonale się komponują, tworząc unikalne doznania kulinarne.

Paprypączki to nie tylko innowacyjny produkt, ale także przykład, jak tradycyjne receptury mogą być inspiracją do tworzenia nowych, zaskakujących smaków.

Wybrane dla Ciebie
Policja z Sosnowca szuka fałszywego jubilera
Policja z Sosnowca szuka fałszywego jubilera
"Samobiczowanie to nobilitacja". Opisała dramat zakonnic
"Samobiczowanie to nobilitacja". Opisała dramat zakonnic
Zobaczyli okrąg z góry. Odkrycie pod Śremem. "Sensacyjne"
Zobaczyli okrąg z góry. Odkrycie pod Śremem. "Sensacyjne"
Morsy z Pogorii zanurzyły się dla Franka. Charytatywna akcja przyniosła gigantyczną sumę
Morsy z Pogorii zanurzyły się dla Franka. Charytatywna akcja przyniosła gigantyczną sumę
Wyciekły plany Łukaszenki. Buduje fabrykę broni dla Putina
Wyciekły plany Łukaszenki. Buduje fabrykę broni dla Putina
Zawrzało we Włoszech. 13-latek przechodzi tranzycję. Sąd ogłosił
Zawrzało we Włoszech. 13-latek przechodzi tranzycję. Sąd ogłosił
IMGW ostrzega. To nas czeka 22 i 23 grudnia. "W wielu regionach"
IMGW ostrzega. To nas czeka 22 i 23 grudnia. "W wielu regionach"
Rosyjski statek nadał SOS. Szwedzi dokonali kontroli. Oto wyniki
Rosyjski statek nadał SOS. Szwedzi dokonali kontroli. Oto wyniki
Świerk czy jodła? Polacy mają określony typ. Plantator zabrał głos
Świerk czy jodła? Polacy mają określony typ. Plantator zabrał głos
Napięcie w USA. Do wygrania rekordowa suma. Losowanie już 22 grudnia
Napięcie w USA. Do wygrania rekordowa suma. Losowanie już 22 grudnia
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz