pogoda
Warszawa
20°
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 
aktualizacja 

Papry-pączki na Tłusty Czwartek. Stworzono je w Szczecinie

5

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie stworzyli papry-pączki – wytrawne pączki z paprykarzem, łączące tradycję z nowoczesnością.

Papry-pączki na Tłusty Czwartek. Stworzono je w Szczecinie
Pączki z paprykarzem szczecińskim (PAP, Marcin Bielecki)

Pączki nierozerwalnie łączą się z tłustym czwartkiem. Można je kupić w różnej odsłonie. Z dość niecodziennym pomysłem wyszli pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Ich papry-pączki to nowatorski pomysł. Wytrawne pączki nadziewane paprykarzem to połączenie tradycji z innowacyjnością, które zaskakuje smakiem oraz formą.

Dr inż. Grzegorz Tokarczyk, profesor ZUT, kierujący Katedrą Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej, wyjaśnia, że pomysł na papry-pączki zrodził się z chęci połączenia tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do kulinariów.

Chcieliśmy połączyć tradycję z innowacją i wpadliśmy na pomysł, aby do pączka wytrawnego dołożyć paprykarz i w ten sposób stworzyliśmy paprypączka – powiedział dr Grzegorz Tokarczyk, cytowany przez Polską Agencję Prasową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szwedzi bułki jedzą na słodko. Semla pokochasz nie tylko w tłusty czwartek
NA ŻYWO

Wyjątkowy smak i prostota

Ciasto na papry-pączki różni się od tradycyjnego pączka jedynie stosunkiem soli do cukru, co nadaje mu wytrawny charakter. Nadzienie stanowi "Paprykarz uniwersytecki", przygotowany według tradycyjnej receptury "Paprykarza szczecińskiego". Zamiast lukru, pączki posypane są prażoną cebulką, co dodaje im wyjątkowego smaku.

Jest to alternatywa i nowe spojrzenie na pączka, szczególnie przed tłustym czwartkiem – dodał dr inż. Grzegorz Bienkiewicz, profesor ZUT.

Proces produkcji

Przygotowanie papry-pączka trwa około godziny. Po usmażeniu pączki są nadziewane paprykarzem i posypywane prażoną cebulką. Jak podkreślają twórcy, smaki te doskonale się komponują, tworząc unikalne doznania kulinarne.

Paprypączki to nie tylko innowacyjny produkt, ale także przykład, jak tradycyjne receptury mogą być inspiracją do tworzenia nowych, zaskakujących smaków.

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Matka z piekła rodem. Oszpecała córkę substancją żrącą. Jest akt oskarżenia
Koniec spokoju w pogodzie. IMGW wydał ostrzeżenia
Służył w wojsku Putina. Senegalczyk chciał dostać się do Europy
Kiedy wykopać tulipany? Wielu robi to za wcześnie
Krytykują białoruskie władze, trafiają na leczenie. Eksperci ONZ alarmują
Boli od samego patrzenia. Młody koziołek wpadł w tarapaty
Zagryzły go rekiny w Morzu Śródziemnym. Ojciec przemówił
Tragiczny wypadek na hulajnodze. 17-latka nie żyje, 15-latek w szpitalu
"Człowiek pająk" przyłapany. Nagranie z Kościerzyny
Raphinha opuści Barcelonę? Saudyjski klub kusi Brazylijczyka ogromną sumą
Wpis krąży po Warszawie. Rodzice zaniepokojeni. Policja uspokaja
Porzucili zbiornik w lesie. Po 3 latach namierzyli sprawców
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić