Grudzień to czas pasztecików z kapustą i grzybami. To bardzo prosta w wykonaniu przekąska, do której nie potrzeba wyszukanych składników. Jeśli jesteś w amoku przedświątecznego gotowania, możesz ugotować odrobinę więcej klasycznej kapusty z grzybami, odłożyć do słoika i wykorzystać do pasztecików. Będzie jak znalazł!
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 200 g kapusty kiszonej
- 200 g pieczarek
- cebula
- masło do smażenia
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- żółtko
- sezam (opcjonalne)
Czytaj także: Zdrowe placki ziemniaczane. Nie musisz ich smażyć
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Wykonanie:
- Kapustę opłucz, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem
- Gotuj do momentu, aż stanie się miękka
- Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle
- Gdy kapusta będzie już miękka, odlej z niej wodę, dodaj usmażone pieczarki z cebulą i wymieszaj
- Ciasto francuskie rozłóż, wycinaj prostokąty i zawijaj paszteciki wedle uznania - w koperty lub w ruloniki, powtarzaj do skończenia farszu
- Na koniec posmaruj wierzch pasztecika żółtkiem i posyp sezamem
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Czytaj także: Hit. Sprężyste naleśniki bez mąki. Tylko 2 składniki
Zobacz także: Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: MMC
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: