Zdarza się, że bezmyślnie idziemy przez las, czy ogródek. Nie patrzymy, co znajduje się pod naszymi nogami. Depczemy każdą napotkaną roślinę. Jak dodaje "Eska.pl", czasem możemy przeoczyć coś cennego. Chodzi o pędy chmielu. Pojawiają się one wraz z wiosną.
Czytaj więcej: Nie oddała na czas wypożyczonych książek. Biblioteka wymierzyła jej gigantyczną karę!
Pędy chmielu są sporo warte. Nie opłaca się ich deptać
"Uprawy pędów chmielu są popularne w Belgii i Francji, natomiast w Polsce rosną one dziko. Wyrastają z ziemi i pną się ku górze" - pisze portal. Nie każdy o tym wie, zwłaszcza jeśli nie interesuje się zdrową żywnością.
Młode pędy (spotykane wiosną) występują w kolorze zielonym lub białym. Ich smak jest gorzkawy i orzechowy. "Najczęściej przyrządza się pędy chmielu smażąc je na maśle" - wyjaśnia "Eska.pl".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak znaleźć pędy chmielu w lesie, bądź ogrodzie? Otóż wymaga to od zbierającego precyzji i skupienia. Należy ręcznie i pomału odgarniać liście i ściółkę. Cierpliwym może się to jednak opłacić.
"Młodziutkie pędy chmielu zaliczane są do najdroższych warzyw świata, a jeśli chodzi ogółem o żywność - do produktów luksusowych, tak, jak na przykład trufle" - dodaje "Eska.pl".
Ceny za za kilogram pędów chmielu u naszych zachodnich sąsiadów robią spore wrażenie.
Sto dekagramów takich pędów chmielu może bowiem kosztować nawet tysiąc euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje aż ponad cztery tysiące złotych.
Najbardziej cenne są białe pędy - je trudniej odnaleźć w ziemi, za to wyrastają najwcześniej, już pod koniec zimy - wyjaśnia portal.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.