Wiosna to czas rozkwitu kwiatów i ziół, które budzą się do życia po chłodnym, zimowym okresie. Konwalię majową możemy spotkać w przydomowych ogródkach oraz w lesie, zwykle w dąbrowach lub lasach mieszanych.
Rośnie płatowo, ponieważ rozrasta się głównie za pomocą kłączy. Zwana jest także konwalią leśną, lanuszką, majówką lub kokoryczką. Rośnie niewielka, zazwyczaj ma nie więcej niż 20 cm. Owoc konwalii początkowo jest zielony, a następnie czerwienieje.
Konwalia majowa znajduje zastosowanie głównie w leczeniu chorób serca. Ma także działanie uspokajające i wspomagające przy reumatyzmie i problemach z pamięcią. Usprawnia pracę mózgu. Ponadto, działa delikatnie moczopędnie oraz łagodzi objawy menopauzy, uśmierza bóle głowy - informują leśnicy Lasów Państwowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konwalia majowa swoje zastosowanie znalazła również w kosmetyce – łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w walce z trądzikiem i łupieżem. Z kolei olejek eteryczny pozyskiwany z konwalii jest częstym składnikiem perfum.
Należy pamiętać jednak, że granica między lekarstwem a trucizną bywa bardzo cienka, dlatego nie zaleca się przetwarzania konwalii w warunkach domowych i spożywania nalewek własnej roboty - ostrzegają leśnicy.
Czy konwalia jest trująca?
Konwalia majowa, choć piękna i niewinnie wyglądająca, jest niestety rośliną o wysokim stopniu toksyczności. Wszystkie jej części – liście, kwiaty, łodyga, a zwłaszcza czerwone owoce są silnie trujące. Ponieważ glikozydy konwalii majowej mają wpływ na pracę serca, przy zatruciu mogą pojawić się zaburzenia jej rytmu. Im większa ilość toksyny trafi do przewodu pokarmowego, tym groźniejsze mogą być skutki zatrucia konwalią. Z uwagi na toksyczność należy trzymać ją z dala od dzieci.
Dochodzą wówczas objawy, takie jak ucisk w klatce piersiowej, nudności i biegunka, zaburzenia widzenia, czy zawroty głowy. W efekcie bardzo silnego zatrucia i braku błyskawicznej pomocy medycznej może dojść do zatrzymania akcji serca i śmierci pacjenta.
Na szczęście smak konwalii majowej nie zachęca do jej spożywania. Niestety zatrucia konwalią zdarzają się najczęściej u dzieci – białe kwiaty o dzwonkowatym kształcie przyciągają uwagę maluchów. Warto wiedzieć, że nawet woda, w której stały konwalie cięte, jest toksyczna.