Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Pojawiły się w Bieszczadach. Leśnicy ostrzegają

43

Leśniczy Jarosław z Nadleśnictwa Ustrzyki Dolne znalazł w lesie "babie uszy". Co to takiego? Chodzi o grzyby - piestrzenice kasztanowate, które pojawiły się już w Bieszczadach. Nie wkładaj ich jednak do koszyka. Grzyb ten jest trujący.

Pojawiły się w Bieszczadach. Leśnicy ostrzegają
Leśniczy Jarosław z Nadleśnictwa Ustrzyki Dolne w lesie znalazł "babie uszy". (Facebook, Jarosław Trafalski)

W lasach pojawiły się wiosenne grzyby. W kwietniu w polskich lasach znajdziemy m.in. piestrzenicę kasztanowatą. Grzyb ten jest trujący i bezwzględnie nie powinno się go spożywać. Często jednak jest mylony ze smardzami.

Leśniczy Jarosław w lesie znalazł "babie uszy" (...) Grzyb ten jest trujący. Zawiera trujący składnik gyromitrynę. Informacje zebrane na temat tego gatunku, wskazują, że jest trujący w stanie surowym. W niektórych opracowaniach opisuje się jako jadalny po obróbce termicznej. Zastanawiamy się... czy warto ryzykować? Jeśli objawami zatrucia są: pragnienie, wymioty, bóle brzucha, senność, drgawki - informują leśnicy z Bieszczad.

Piestrzenica kasztanowata rośnie w drzewostanach sosnowych, często na zrębach i uprawach, ale także na drogach leśnych, niezależnie od tego czy w okolicy rośnie świerk, czy sosna, czy jeszcze inny gatunek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niezwykłe drzewa na szczycie Bieszczad. Nagranie z Nadleśnictwa Baligród

Piestrzenica kasztanowata zwana potocznie babim uchem lub murchlą zawiera trującą gyromitrynę. Gyromitryna powoduje hemolizę i uszkodzenie wątroby, a pierwsze objawy zatrucia występują po 6–24 godzinach w postaci osłabienia, wymiotów oraz bólów głowy i brzucha. Zatrucie może być śmiertelne. Ponadto gyromitryna ma właściwości kancerogenne.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne, warto korzystać z atlasów.
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
  • Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
  • Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
  • Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić