W lasach pojawiły się wiosenne grzyby. W kwietniu w polskich lasach znajdziemy m.in. piestrzenicę kasztanowatą. Grzyb ten jest trujący i bezwzględnie nie powinno się go spożywać. Często jednak jest mylony ze smardzami.
Leśniczy Jarosław w lesie znalazł "babie uszy" (...) Grzyb ten jest trujący. Zawiera trujący składnik gyromitrynę. Informacje zebrane na temat tego gatunku, wskazują, że jest trujący w stanie surowym. W niektórych opracowaniach opisuje się jako jadalny po obróbce termicznej. Zastanawiamy się... czy warto ryzykować? Jeśli objawami zatrucia są: pragnienie, wymioty, bóle brzucha, senność, drgawki - informują leśnicy z Bieszczad.
Czytaj także: Zabierają żyletki do autobusów. Policja ostrzega
Piestrzenica kasztanowata rośnie w drzewostanach sosnowych, często na zrębach i uprawach, ale także na drogach leśnych, niezależnie od tego czy w okolicy rośnie świerk, czy sosna, czy jeszcze inny gatunek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Piestrzenica kasztanowata zwana potocznie babim uchem lub murchlą zawiera trującą gyromitrynę. Gyromitryna powoduje hemolizę i uszkodzenie wątroby, a pierwsze objawy zatrucia występują po 6–24 godzinach w postaci osłabienia, wymiotów oraz bólów głowy i brzucha. Zatrucie może być śmiertelne. Ponadto gyromitryna ma właściwości kancerogenne.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne, warto korzystać z atlasów.
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
- Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
- Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
- Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.