"Bankier.pl" podaje, że polskie truskawki kosztują od 18 do 22 zł za kilogram. Owoce importowane zza granicy są znacznie tańsze – cena greckich truskawek wynosi 15 zł za kilogram, a hiszpańskich 12.
Dlaczego polskie truskawki są tak drogie?
Polskie truskawki są droższe, ponieważ na rynku jest ich jeszcze niewiele. Maciej Kmera, ekspert rynku, przyznał w rozmowie z "Bankier.pl", że ceny mogą spaść za od dwóch do trzech tygodni, kiedy producenci dostarczą więcej owoców.
Przeczytaj także: Jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów w domowych warunkach?
Ze względu na pandemię COVID-19 producenci doświadczają wielu problemów. Ponieważ brakuje osób do pracy przy zbiorach, pojawiły się wątpliwości, czy warto inwestować w ochronę oraz nawadnianie plantacji. Maciej Kmera zaproponował jako rozwiązanie ustanowienie ceny truskawek na 10 zł za kilogram – ekspert uważa, że przy takich stawkach producentów byłoby stać na wyższe pensje dla zbieraczy.
Przeczytaj także: Susza nie odpuszcza. To mocno wywinduje w górę ceny żywności
Wysokie ceny nie dotyczą pozostałych polskich warzyw i owoców. Cena ogródków – w zależności od rodzaju – waha się od 2 do niecałych 7 złotych, a pomidorów od 3 do ponad 6 zł.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.