Można wrócić z wycieczki do lasu z pustym koszykiem, zmęczonym wzrokiem i bólem karku. Bo grzybobranie, poza szczęściem, wymaga też wiedzy. I nie tylko tej, które z napotkanych gatunków grzybów są jadalne, a które kompletnie nie.
Grzyby żyją w ścisłym związku ze środowiskiem leśnym. I niektóre z nich występują tylko w konkretnych miejscach. Jakich? Warto sprawdzić zanim pójdziemy do lasu.
Borowiki. Wśród dębów i igliwia
Sosnowy młodnik albo gęsto rosnące świerki bronią nam dostępu ostrym igliwiem? Warto pokonać tę trudność, bo nagroda może nas zaskoczyć. Borowiki szlachetne, czyli popularne prawdziwki upodobały sobie podłoże pod iglakami i tam występują najczęściej. Jeśli zaś las poprowadzi nas między buczynę lub młode dęby, nie traćmy czujności. To tam znajdziemy borowiki usiatkowane, które od prawdziwków różnią się porowatą nóżką.
Niewybredny podgrzybek
Dla mniej doświadczonych amatorów grzybobrania podgrzybki są bezpiecznym i stosunkowo łatwym łupem. Gdy gąbczasty, żółty spód kapelusza, od najdelikatniejszego dotyku przechodzi w granat, to znak, że znaleziony grzyb jest bezpieczny i śmiało możemy wrzucić go do koszyka. Podgrzybki nie są wybredne także w kwestii wyboru podłoża. Znajdziemy je zarówno na odsłoniętej łące jak i pomiędzy gęstymi drzewami. Niektóre odmiany, jak podgrzybek zajączek, równie chętnie rosną w przydomowych ogródkach.
Ale uwaga. W poszukiwaniu odmiany podgrzybka złotawego, o jaśniejszym przypominającym lamparcie cętki kapeluszu, warto wspiąć się nieco wyżej. Gatunek ten chętnie rośnie w górach i na wysokich polanach.
Krucha kurka. Pierwiosnek wśród grzybów
Aromatyczne i delikatne kurki w intensywnie żółtym kolorze, to kulinarny hit. Rosną w grupach, pomiędzy mokrymi liśćmi, chętnie w brzozowych zagajnikach lub wśród buczyny. W przeciwieństwie do innych gatunków grzybów, spotkać można je już wczesnym latem. Ale uwaga. Trująca lisówka jest do pieprznika jadalnego łudząco podobna.
Lasek brzozowy, to także miejsce występowania koźlarza. Zarówno babkę koźlarz jak i jej kuzyna, koźlarza pomarańczowo żółtego znajdziemy właśnie między młodą brzeziną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Maślak lubi sosnę
Charakterystyczne, mokre od śluzu kapelusze, to jedne z ulubionych przez zbieraczy gatunki grzybów. Jeśli jednak nie mamy pewności czy na pewno znaleźliśmy maślaka, wystarczy spojrzeć w górę. Te popularne na polskich stołach grzyby za miejsce swojego występowania wybrały sobie sosnę. To pod jej igłami rosną najchętniej.
I na koniec dobra wiadomość dla amatorów pieczarek. By zebrać te białe pachnące zimną ziemią grzyby nie trzeba zapuszczać się daleko w las. Pieczarki łąkowe, nie dość że rosną na odkrytych pastwiskach to jeszcze łatwo dojrzeć ich białe kapelusze wśród zielonej trawy.