Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Produkty na kryzys. Można przechowywać je przez lata

13

Brak podstawowych produktów w sklepach, podwyżki cen żywności i energii, a do tego blackout? Eksperci twierdzą, że tej zimy może wydarzyć się wiele awaryjnych sytuacji. Dobrze być przygotowanym na kryzys, podobnie, jak robią to Niemcy. Zachodni sąsiedzi podają produkty, które warto trzymać w domowej spiżarni w razie kryzysowej sytuacji. Można przechowywać je przez lata.

Produkty na kryzys. Można przechowywać je przez lata
Produkty na kryzys. Można przechowywać je przez lata (Pixabay)

Zbliża się zima, a wraz z nią mogą grozić nam przerwy w dostawach prądu? Nigdy nic nie wiadomo, dlatego warto przygotować się na ciężkie czasy, tworząc niewielkie zapasy żywności. Wiele spekuluje się na temat możliwych kryzysów w całej Europie. Niemieckie władze doradzają obywatelom, by przygotowali się na te wyjątkowe sytuacje.

Oprócz szerokiej listy żywności, warto przygotować specjalne produkty na kryzysową sytuację. Warto mieć je w swojej spiżarni. Są bardzo podstawowe, a co najważniejsze, mogą leżeć przez lata. Co znalazło się na liście produktów na kryzys?

Przede wszystkim miód. Jak wiadomo to zdrowe i pyszne słodzidło słynie z długiego okresu przydatności. Przechowywany w szczelnym zamknięciu przetrwa całe lata w kuchennych szafkach. Oprócz tego ma potrzebne kalorie i jest bardzo zdrowy.

Kolejnym produktem, który można trzymać przez lata, jest ryż. Niemiecki portal Reishunger podaje, że zasada "okresu przydatności do spożycia do dwóch lat" jest nieważna, cytuje Polski Obserwator. Wszystko z powodu ustaleń inicjatywy "Za dobre do kosza". Ryż, wraz z makaronem i solą, mimo określonej na opakowaniach daty przydatności do spożycia możemy z powodzeniem przechowywać dużo dłużej.

Trzecim produktem, który przez długi czas jest w stanie zachować przydatność do spożycia, są nasiona roślin strączkowych. Warto kupić fasole, soczewicę czy groch. Należy przechowywać je w suchym miejscu, świetnie sprawdzi się szczelny słoik. Dzięki temu wytrzymają naprawdę długo. Przed podaniem nasiona roślin strączkowych należy oczywiście ugotować, by nie zaszkodzić zdrowiu.

Zobacz także: Czy Polsce wystarczy gazu? "Czas się niesłychanie szybko kurczy"
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Policjanci nie kryli zaskoczenia. 35-latek złapany na gorącym uczynku
Aż roi się w oczach. Tyle "karteczek" za wycieraczką
Policjant pobił i wywiózł mężczyznę do lasu. Usłyszał wyrok
Urządzili im pokaz fajerwerków pod oknami. Sąsiedzi mają dość. Gmina zabiera głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić