Historia makaronu tagliatelle sięga XIV wieku, kiedy pewien Włoch ujrzał piękną kobietę z długimi, złocistymi włosami. Mężczyzna zdecydował się odtworzyć piękno tego, co zobaczył.
Słynne tagliatelle pochodzi z Bolonii. Przepis na ten makaron jest szalenie prosty, a wykonanie go nie zajmuje dużo czasu. Potrzebujesz jedynie 2 składników i 40 minut. Ciasto można trzymać w lodówce przez 24 godziny, ale pamiętaj, żeby wyciągnąć je 20 minut przed rozwałkowaniem. Jak zatem zrobić domowy makaron tagliatelle?
Prosty przepis na domowy makaron. Potrzebne składniki:
Na jedną porcję:
- 100 g mąki typ "00"
- 1 jajko
Prosty przepis na domowy makaron. Sposób przygotowania:
- Nasyp mąkę na stolnicę, uformuj kopiec z dziurką w środku i wbij jajko
- Delikatnie zamieszaj widelcem jajko z mąką z góry kopca
- Oprósz ręce mąką ze stolnicy i zacznij ugniatać ciasto
- Ugniataj ciasto do momentu aż nie zrobi się miękkie, gładkie i elastyczne
- Uformowaną kulkę owiń folią i włóż do lodówki na 20 minut
- Wyciągnij ciasto 20 minut przed rozwałkowaniem
- Po tym czasie odetnij kawałek z uformowanej kulki, a resztę ponownie owiń folią
- Rozwałkuj kawałek ciasta na wszystkie strony aż ciasto będzie miało 5-6 centymetrów grubości
- Oprósz ciasto mąką i wałkuj dalej aż będzie idealnie rozwałkowane
- Rozwałkowane ciasto oprósz mąką i zwiń w rulon
- Pokrój je poprzecznie
Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Świetnie sprawdzi się z sosem bolognese, a także w połączeniu ze szpinakiem i łososiem.
Zobacz także: Pięć pomysłów na dania z makaronem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.