Spaghetti al tonno to niezwykle proste i smaczne danie, które przyrządza się w zaledwie 30 minut. Cały sekret tkwi w dobrych pomidorach i tuńczyku. Do sosu świetnie sprawdzi się nie tylko makaron spaghetti, ale także penne czy casarecce.
Klasyczne włoskie spaghetti al tonno. Potrzebne składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek, do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 3 fileciki anchovies
- 1 puszka dobrej jakości pomidorów lub 400 ml pomidorowej passaty
- 1 puszka (170 g) tuńczyka w kawałkach, w oleju
- 10 czarnych oliwek
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Klasyczne włoskie spaghetti al tonno. Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente, wyciągnij go minutę przed wskazanym czasem na opakowaniu
- Czosnek pokrój na drobne plasterki
- Na patelnię wlej oliwę i dodaj posiekany czosnek
- Dodaj anchovies i lekko rozgnieć je widelcem
- Pokrój oliwki na plasterki
- Dodaj na patelnię
- Odsącz tuńczyka z zalewy olejowej i wrzuć na patelnię
- Dodaj pomidory z puszki i często mieszaj
- Dodaj sól i pieprz według uznania oraz szczyptę cukru
- Wkrój posiekaną pietruszkę
I gotowe! Spaghetti al tonno można posypać kolejną porcją posiekanej pietruszki. Danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Zobacz także: Pięć pomysłów na dania z makaronem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl