aktualizacja 

Przebadali 24 tysiące osób. Znaleźli wyjątkowy wpływ spożywania grzybów

0

Najświeższe badania pokazują, że regularne spożywanie grzybów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji. Lecz związek ten wciąż pozostaje zagadką i eksperci podkreślają, że wyniki te należy traktować z rezerwą.

Przebadali 24 tysiące osób. Znaleźli wyjątkowy wpływ spożywania grzybów
Grzyby mogą pomóc w obniżeniu ryzyka depresji. To ciekawe wnioski z badań (Adobe Stock)

Naukowcy z Pennsylvania State University przeanalizowali dane dotyczące diety i zdrowia psychicznego ponad 24 tys. dorosłych mieszkańców USA. Informacje te były gromadzone przez 11 lat, od 2005 do 2016 roku. Rezultaty przeprowadzonych badań są bardzo ciekawe. Wyniki sugerują bowiem, że jedzenie pewnych rodzajów grzybów może przyczynić się do redukcji depresji i lęku.

Grzyby wspomagają walkę z depresją? Interesujące wyniki badań

Badania uzupełniają rosnącą listę możliwych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania grzybów – komentuje Joshua Muscat, jeden z naukowców biorących udział w badaniach na Pennsylvania State University.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jesienne grzyby. Znajdziesz je w polskim lesie

W USA najchętniej spożywanymi grzybami są pieczarki białe. Są one źródłem potasu, który może pomagać w redukcji lęku. Inne jadalne grzyby zawierają neurotroficzne substancje korzystne dla zdrowia mózgu. Mimo to naukowcy nadal nie rozumieją mechanizmu stojącego za tymi odkryciami. Ta kwestia będzie przedmiotem dalszych badań

Dane pochodziły z US National Health and Nutrition Examination Survey. Zaobserwowany związek pomiędzy spożyciem grzybów a niższym ryzykiem depresji był niezależny od czynników takich jak status społeczny, ekonomiczny, styl życia, samoocena czy stosowanie leków.

Zaskakujące wnioski przynosi także analiza częstotliwości spożywania grzybów. W grupie osób jedzących grzyby tylko ci, którzy jedli je w umiarkowanych ilościach, czerpali korzyści. U osób spożywających grzyby często, nie zaobserwowano dodatkowych korzyści. Niemniej naukowcy zamierzają kontynuować swoje badania.

Odkrycia te podkreślają potencjalne znaczenie kliniczne i zdrowotne spożywania grzybów jako sposobu na zmniejszenie depresji i zapobieganie chorobom – podsumowują badacze.

Walkę z depresją wspomagają także inne produkty spożywcze, które powinniśmy włączyć do swojej diety. Mowa tutaj m.in. o rybach morskich, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, a także zielonych warzywach liściastych czy jajach, posiadających kwas foliowy i inne witaminy z grupy B.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić