Chleb piwny jest smaczny i sycący. Jego przygotowanie nie wymaga jednak wielkich nakładów pracy ani spędzenia kilku godzin w kuchni. Niezbędne produkty z pewnością znajdziemy we własnym domu lub zakupimy w większości sklepów.
Przepis na chleb na piwie. Potrzebne składniki:
- mąka pszenna samorosnąca
- trzy łyżki dowolnego cukru
- 300 ml ulubionego piwa (unikajmy jedynie gorzkich i kwaśnych odmian)
Przeczytaj także: Przepis na chleb bez drożdży. Kluczowy jest zaskakujący składnik
Przepis na chleb na piwie. Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzejmy piekarnik do temperatury 180-190 stopni.
- Dokładnie wymieszajmy w misce mąkę i cukier.
- Kiedy sypkie składniki będą już dokładnie wymieszane, zacznijmy powoli dolewać piwo. Musimy koniecznie robić to stopniowo, aby uniknąć grudek. Jednocześnie mieszajmy wszystkie produkty drewnianą łyżką.
- Dokładnie ugniatajmy ciasto, aż osiągniemy jednolitą masę. Ponieważ będzie się ono lepić, warto wcześniej dokładnie przyprószyć dłonie mąką.
- Umieśćmy ciasto w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Żeby uniknąć przywierania, wysmarujmy ją wcześniej masłem.
Przeczytaj także: Przepis na domowy chleb z naczynia żaroodpornego. Zawsze się udaje
Chleb piwny należy piec od 45 do maksymalnie godziny. Zanim zaczniemy go jeść, warto odczekać jakiś czas po wyjęciu z piekarnika, aby zdążył ostygnąć. Smacznego!