Co więcej, ciasto nie zawiera w sobie zbyt dużej ilości tłuszczu i cukru. Jeśli chcesz urozmaicić to brownie bez jajek, możesz dodać do niego rodzynki, kawałki czekolady lub orzechy.
W trakcie epidemii koronawirusa większość osób spędza czas w domu. To świetny moment na nadrobienie zaległych filmów, przeczytanie książek czy rozwijanie umiejętności kucharskich.
Ciasto czekoladowe bez jajek - brownie. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 niepełne szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka puree z batatów
- 0,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto czekoladowe bez jajek - brownie. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia
- W drugiej misce wymieszaj puree z batatów z mlekiem, wodą i ekstraktem z wanilii
- Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami
- Dokładnie wymieszaj
- Opcjonalnie: wrzuć kawałki czekolady, orzechy lub rodzynki
- Wyłóż foremkę papierem do pieczenia
- Piecz przez 30-40 minut
- Po tym czasie wyciągnij brownie i poczekaj aż ostygnie
Brownie możesz zjeść jako deser po obiedzie lub wykorzystać jako przekąskę do filmu. Jedna porcja tego wegańskiego deseru zawiera ok. 193 kcal więc osoby, które dbają o linie, mogą sobie pozwolić na chwilę przyjemności.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.