Tiramisu to deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki potrzebne do jego wykonania można dostać w większości sklepów. Zaletą tego kawowego deseru jest czas jego przygotowania. Jeszcze tego samego dnia możecie zjeść przepyszne tiramisu.
Czytaj też: Łatwy przepis na pizzę. Jeden zaskakujący składnik, który sprawi, że ciasto będzie idealne
Przepis na tiramisu. Potrzebne składniki:
- ok. 250g biszkoptów podłużnych
- 500g serka mascarpone
- 3- 5 świeżych jaj
- 50g cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
- 250ml kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Przepis na tiramisu. Sposób przygotowania:
- Przygotuj kawę espresso
- Przelej ją do szerokiego naczynia - takiego, w którym wygodnie będzie moczyć biszkopty
- Pozostaw do ostygnięcia i dodaj likier Amaretto
- Oddziel żółtka od białek
- Utrzyj żółtka z cukrem, zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek mascarpone
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę
- Zmieszaj pianę z białek z żółtkiem i serkiem mascarpone
- Zanurzaj biszkopty pojedynczo
- Namoczone biszkopty układaj jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej
- Na biszkopty nakładaj masę i wyrównaj
- Ułóż kolejną warstwę biszkoptów na masę i nałóż kolejną warstwę masy
- Całość wstaw na ok. 5 godzin do lodówki
We Włoszech tiramisu spożywa się na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalnie dni. Deser został wymyślony w latach 60. XX wieku.
Zobacz też: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: