Domowe lody czekoladowe. Najprostszy przepis. Wiosna nas rozpieszcza, temperatura sięga nieraz nawet 20 stopni Celsjusza. Dlaczego więc nie spróbować typowo letniego przysmaku, jakim są klasyczne lody czekoladowe? Nie potrzebujesz żadnego specjalistycznego sprzętu: wystarczy blender, metalowa lub szklana miska i trzy składniki.
Przepis na lody czekoladowe. Potrzebne składniki:
- 2 banany
- Około szklanki mleka
- 2 czubate łyżki kakao (lub więcej)
Przepis na lody czekoladowe. Sposób przygotowania:
- Po umyciu i obraniu bananów pokrój je w plastry i włóż do zamrażalnika na około 2 godziny
- Wrzuć zamrożone kawałki bananów do blendera i miksuj
- Co jakiś czas dodawaj nieco mleka - masa ma przypominać gęsty shake
- Pod koniec miksowania dodaj dwie łyżki kakao - lub więcej, jeśli chcesz - i miksuj, aż masa będzie jednolita
- Wlej masę do metalowej miski i przykryj folią spożywczą - folia ma się stykać bezpośrednio z masą
- Włóż miskę do zamrażalnika na 4 godziny
I gotowe! Oto domowe lody czekoladowe bez odrobiny jajek, śmietanki i - co chyba najważniejsze - dodatkowego cukru. Nie jedziesz na Wielkanoc do rodziny? Koniecznie spróbuj naszego sernika dla jednej osoby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.