Kapsalon skradł serca Holendrów i szybko stał się najpopularniejszym w kraju fast foodem. Można go dostać w punktach gastronomicznych serwujących szoarmę lub kebab. Zamiast szoarmy do przyrządzenia potrawy wykorzystuje się także m.in. kebab, gyros lub falafel.
Kapsalon najczęściej podawany jest z sosem czosnkowym, ale sam również smakuje wyśmiecie. W dodatku jest wyjątkowo prosty! Jego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 45 minut!
Przepis na kapsalon. Potrzebne składniki:
- 6-8 ziemniaków
- pierś z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- 100 g sera żółtego
- pół kapusty pekińskiej
- 1 pomidor
- ogórek zielony
Sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
Czytaj także: Przepis na placki. Ten składnik zmienia wszystko
Przepis na kapsalon. Sposób przygotowania:
- Składniki na sos wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
- Pierś kurczaka pokrój w małą kostkę, oprósz przyprawą do kebaba i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
- Ziemniaki obierz i pokrój na frytki. Usmaż na rumiano w gorącym oleju. Odstaw do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Ogórka i pomidora pokrój w półplasterki. Kapustę drobno poszatkuj.
- Przygotuj 3-4 małe foremki aluminiowe. Na dno włóż frytki. Na frytki połóż kurczaka. Przykryj startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjmij, polej sosem czosnkowym, przykryj kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polej sosem.
Przepis na kapsalon. Klasyka holenderskiego fastfoodu
Możesz podawać kapsalon z bułką. Sam również smakuje wyśmienicie. Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.
Obejrzyj także: Domowy kebab. Lepszy niż zamawiany