Robert Makłowicz znany jest ze swoich programów podróżniczo-kulinarnych, w których przedstawia rozmaite potrawy z różnych zakątków świata. Dzisiaj podróżnik doradzi, jak przygotować idealne pączki na tłusty czwartek. Gwarantujemy, że przy takich wspaniałych łakociach, kalorie nie będą miały najmniejszego znaczenia.
Czytaj także: Tłusty czwartek 2021. Czy znasz historię tego święta?
Tłusty czwartek 2021 - Makłowicz zdradza idealny przepis na pączki
Te pączki zachwycą każdego. Są puszyste, miękkie, nie za tłuste i wypełnione pysznym nadzieniem. Smakują lepiej, niż te z cukierni, a w dodatku nie trzeba po nie stać w kolejce! Sprawdźcie, jak usmażyć idealne pączki na tłusty czwartek.
Pączki wg Makłowicza – potrzebne składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 7 żółtek z dużych jaj
- 1 jajko całe
- 400ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 10 dag drożdży
- 2 kieliszki spirytusu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- esencja cytrynowa lub pomarańczowa
- odrobina soli
- ulubiona marmolada do nadziewania
- smalec do smażenia
Pączki wg Makłowicza – sposób przygotowania
- przygotowujemy miskę. Wsypujemy do niej przesianą przez sito mąkę i robimy „dołek”
- do dołka wkruszamy drożdże i posypujemy je łyżką cukru
- do miski wlewamy 200 ml podgrzanego wcześniej mleka
- mieszankę przykrywany ściereczką i na ok. 10 minut, by zaczęła „pracować”.
- żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy do mąki
- teraz dodajemy pozostałe składniki, oprócz masła
- masło roztapiamy
- wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. W międzyczasie stopniowo dodajemy płynne masło. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza
- gotowe ciasto formujemy w kulę i ponownie przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę
- kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je na wysokość ok. 2 cm, , a następnie wykrawamy krążki, np. ostro zakończoną szklanką
- na krążkach układamy ulubioną marmoladę i zlepiamy wszystko w zgrabną kulkę
- gotowe kuleczki przykrywamy ścierką i odstawiamy do chwili, gdy podwoją swoją objętość
- w dużym garnku roztapiamy smalec. Gdy będzie już mocno rozgrzany, wkładamy do niego nasze pączki. Smażymy przez około 2 minuty z każdej strony
- usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu
- gdy ostygną, możemy posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.
Dzięki dodaniu do ciasta odrobiny spirytusu, pączki nie przesiąkną nadmiernie tłuszczem. Pamiętajcie także o dokładnym przesianiu mąki, dzięki czemu ciasto nie będzie miało grudek. Z takimi pączkami tłusty czwartek 2021 z pewnością będzie wyjątkowy. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.