W tornistrze nie musi być nudy. Można do niego włożyć coś, co znacznie umili dzieciom przerwę pomiędzy lekcjami. Oto propozycja na świetne drugie śniadanie, które jest smaczne, a w dodatku zdrowe. Przepis nie zawiera bowiem dodatku cukru. A jednak placki są słodkie, a dzieci mogą jeść je bez końca.
Przeczytaj także: Rogaliki z trzech składników. Szybki przepis
Przepis na placki z jabłkami i bananami. Potrzebne składniki:
- 1 banan
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1/2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżki oleju (do smażenia)
Zobacz także: Kotlety pożarskie krok po kroku
Przeczytaj także: Przepis na banany z grilla z czekoladą. Prosty deser w 10 minut
Przepis na placki z jabłkami i bananami. Sposób przygotowania:
- Na początek oddziel żółtka od białek. Teraz włóż do blendera obranego wcześniej banana i jabłko. Dodaj żółtka, a także jogurt naturalny. Dodaj cynamon.
- Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Do miski wlej białka i ubij je. Pianka musi mieć sztywną konsystencję.
- Następnie dodaj białka do wcześniej zblendowanych owoców. Wymieszaj całość.
- Dodaj także mąkę pszenną i sodę. Wymieszaj.
- Na koniec dodaj mąkę orkiszową.
- Gdy wszystko zostało już przygotowane i wymieszane, weź ręcznik papierowy. Nasącz go olejem.
- Przetrzyj papierem wierzch patelni tak, aby olej zapobiegł przyklejeniu się placków do naczynia.
- Smaż placki tak długo, aż zarumienią się z obu stron.
Tak przygotowane placki najlepiej podać z dżemem jabłkowym bez cukru. Można też podać je z bananem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl