Przepis na spaghetti al limone jest banalnie prosty. Pochodzi on z samego południa Włoch. To doskonały pomysł na lekki, orzeźwiający letni obiad. Największym plusem tego dania oprócz walorów smakowych, jest czas jego wykonania. Spaghetti al limone robi się w kilka minut.
Przepis na spaghetti al limone. Potrzebne składniki:
- cytryna
- 250g makaronu
- dwie łyżki masła
- 50g startego parmezau
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przepis na spaghetti al limone. Sposób przygotowania:
- Zagotuj i osól wodę, ugotuj w niej makaron al dente (ok. 8 minut) i opłucz go zimną wodą
- Zetrzyj skórkę z cytryny, a z połowy wyciśnij sok
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego skórkę cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- Na patelnię połóż makaron i wymieszaj z masłem, dolej sok z cytryny i podgrzewaj mieszając delikatnie makaron
- Na koniec dodaj parmezan i przyprawy, zamieszaj i podgrzewaj przez następne kilka sekund do roztopienia się sera
Zobacz także: Niezwykłe właściwości wody z cytryną i cynamonem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl