Przepis na zapiekane tortille jest bardzo prosty. W dowolny sposób możesz go udoskonalać. Gotowe tortille możesz zamienić na zwykłe naleśniki. Zapiekanka świetnie smakuje też w towarzystwie beszamelu. Możesz posmarować nim wierzch placków przed posypaniem serem.
Zapiekane tortille. Potrzebne składniki:
- 6 placków tortilla lub usmażone domowe naleśniki
- 6 większych pieczarek
- papryka
- cebula
- cukinia
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- puszka pomidorów w puszcze
- ser żółty
- sól, pieprz, ulubione przyprawy ziołowe
- masło
Zapiekane tortille. Sposób wykonania:
- Cukinię, pieczarki, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle
- Pokrój też mięso i dodaj do warzyw, wszystko chwilę smaż mieszając
- Na patelnię wlej pomidory w puszcze, zamieszaj, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami
- Całość niech dusi się na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut
- Powstały farsz wyłóż na tortillę i zawiń jak naleśnika, placki układaj w brytfance jeden obok drugiego
- Posyp placki startym żółtym serem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 7 minut
Zobacz także: Jak zrobić idealne naleśniki?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl