Internauci nazywają ten przepis ziemniaczanym chlebem czosnkowym. Czy potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty? Użytkowniczka TikToka @daenskitchen opublikowała ten epicki przepis na chrupiące ziemniaki z rozgniecionym czosnkiem, który ma już 8,7 mln wyświetleń.
Przepis na epicko chrupiące tłuczone ziemniaki. Potrzebne składniki:
- 1 cała główka czosnku
- Około 1kg białych ziemniaków
- 100g masła
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
Przepis na epicko chrupiące tłuczone ziemniaki. Sposób przygotowania:
- Zetnij wierzch całej główki czosnku, umieść ją w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i piecz w piekarniku przez 1 godzinę.
- Włóż ziemniaki do dużego garnka z zimną wodą i dopraw dużą ilością soli.
- Zagotuj ziemniaki i odcedź.
- Wyjmij upieczoną główkę czosnku z piekarnika.
- Na patelnię wrzuć 100 g, dodaj oliwę i podgrzej. Kiedy masło się roztopi, wyciśnij na patelnie upieczone ząbki czosnku i wymieszaj.
- Umieść ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieć lub właściwie spłaszcz je na grubość placków ziemniaczanych np. dnem szklanki.
- Obficie posmaruj ziemniaki masłem czosnkowym.
- Piecz ziemniaki w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut.
- Dopraw solą morską i natką pietruszki.
Zdecydowanie nie jest to najzdrowszy posiłek z całym tym masłem i solą, ale dla tego epickiego chrupania można raz na jakiś czas zgrzeszyć. Warto też podkreślić, że same ziemniaki są tu niewinne. Ziemniaki to bogate źródło węglowodanów, dostarczają dużych ilości skrobi, ale same w sobie tuczące nie są. Dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że to samo dotyczy ryżu czy makaronów.
Niezdrowy, pyszny i z TikToka. Jeśli spodobał ci się przepis, koniecznie spróbuj panierowanego chleba, po którym również będziesz mieć wyrzuty sumienia...a może nie, bo będziesz zbyt zachwycony.