Sanepid regularnie kontroluje różne lokale gastronomiczne. Tym razem postanowiono sprawdzić pizzerie działające w woj. zachodniopomorskim.
Pracownicy Inspekcji Sanitarnej podczas kontroli sprawdzali, czy przedsiębiorcy przestrzegają zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej, zasad systemu HACCP, to, w jaki sposób magazynowane są produkty spożywcze oraz przestrzeganie terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości - powiedziała rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan, cytowana przez "Fakt".
Tabloid donosi, że między 11 a 17 lipca skontrolowano 138 pizzerii. Nieprawidłowości zostały stwierdzone aż w 52 proc. obiektów.
Sanepid skontrolował pizzerie. Nie do wiary...
Czego dotyczyły uchybienia? Okazuje się, że zarówno stanu sanitarno-higienicznego, jak i nieprzestrzegania wymagań prawa żywnościowego. W niektórych pizzeriach wykorzystywano przeterminowane środki spożywcze.
Dopatrzono się też złego stanu toreb do transportu czy przechowywania środków spożywczych na podłodze oraz braku dokumentacji potwierdzającej źródło ich pochodzenia. Surowe mięso gdzieniegdzie przechowywano obok produktów gotowych do spożycia, a ponadto wykryto niedrożne systemy kanalizacyjne. Ściany bywały pokryte pajęczynami.
Za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono 48 mandatów na łączną kwotę 14 tys. 150 złotych - poinformowała Kapłan.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.