Klienci restauracji, barów i kawiarni mocno odczują zmiany. W lokalach wprowadzone zostaną liczne ograniczenia, które mają zminimalizować ryzyko zakażenia się koronawirusem do absolutnego minimum.
Podstawową zasadą będzie zachowywanie bezpiecznego dystansu. Poniżej podajemy najważniejsze wytyczne, jakie opublikował rząd:
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach; noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.
Zobacz także: Siłownie i kluby fitness czekają na odmrażanie. Zapytaliśmy ministra, kiedy następny etap
Czytaj także:
- Barack Obama ostro o władzach USA
- Du Wei, ambasador Chin w Izraelu, nie żyje. Został znaleziony martwy w swoim domu
W naszym kraju wciąż obowiązuje nakaz zakrywania twarzy w miejscach publicznych. Co z maseczkami w restauracjach? Przedstawiciele rządu informują, że można je zdjąć po zajęciu miejsca przy stoliku.
Odmrażanie gospodarki. Od poniedziałku III etap
W poniedziałek zainicjowany został III etap odmrażania gospodarki. Rząd pozwolił wznowić działalność między innymi restauracjom, kawiarniom czy zakładom fryzjerskim i kosmetycznym. Wszędzie mają być stosowane ściśle określone zasady bezpieczeństwa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.