Tradycja karpia na każdym wigilijnym stole w Polsce trzyma się mocno i wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez potrwa przyrządzanych na bazie tej ryby.
Gospodarstwa rybackie rozpoczęły już odłów kilkuletnich osobników, które trafią do sprzedaży. Jak podkreślają eksperci, najlepsze okazy to karpie trzyletnie, których waga waha się od półtora do dwóch kilogramów.
Trochę cięższy lub nieco lżejszy też może być bardzo dobry, warunek: musi być świeży! Skóra powinna być jędrna, nielepka, z ryby nie może nic wyciekać, skrzela mają być krwisto czerwone, a oczy błyszczące, niemętne – mówią hodowcy ryb w rozmowie z Gazeta Pomorską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się, że nasz kraj przoduje w hodowli karpia w całej Europie. Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa za zeszły rok to produkujemy około 20 ton tej ryby rocznie.
Eksperci zapewniają, że w przypadku żywych ryb kupowanych bezpośrednio u hodowców ceny hurtowe mają nie różnić się zbytnio od tych z zeszłego roku, a to daje ceny poniżej 20 zł za kg.
Inaczej sytuacja wygląda w przypadku sprzedaży detalicznej. W sklepach ceny filetowanego karpia już sięgają niemal 60 zł za kilogram, a eksperci nie wykluczają, że przed samymi świętami mogą one jeszcze wzrosnąć. Przy tej stawce zakup jednego fileta ważącego około dwóch kilogramów oznacza wydatek na poziomie 120 zł.
Czytaj także: Takiego karpia już nie kupisz. Posłowie szykują zmiany