Ważna informacja dla klientów Żabki. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią produktu "PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G". W trzech partiach filetów z kurczaka w marynacie wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Do wykrycia bakterii doszło podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej. Ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa świeżego.
Bakterie Salmonella wywołują niebezpieczną dla zdrowia chorobę zwaną salmonellozą. GIS zaznacza, że ryzyko zachorowania istnieje nawet po poddaniu jedzenia obróbce cieplnej, jeśli nie trwała wystarczająco długo lub gdy temperatura była zbyt niska.
Groźna bakteria w kurczakach. GIS podaje szczegóły
Bakterię zlokalizowano w "PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G" o numerze partii: 2050618. Na produkcie znajduje się termin przydatności do spożycia do 02.11.2020. Producentem jest JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa
Nie należy spożywać produktu oznaczonego numerem partii i terminem przydatności do spożycia wskazanymi w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej.
Sklepy Żabka po otrzymaniu informacji od dostawcy o obecności bakterii w sprzedawanym przez nich produkcie, rozpoczęła procedurę wycofania mięsa z rynku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.