Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sanepid dementuje plotki o uchodźcach z Ukrainy. "To fake newsy"

Główny Inspektorat Sanitarny dementuje wiadomości, które pojawiły się w mediach społecznościowych. Chodzi o pomoc wolontariuszy dla uchodźców z Ukrainy. "Sanepid nie zakazuje dystrybucji żywności dla uchodźców z Ukrainy" - czytamy w komunikacie.

Sanepid dementuje plotki o uchodźcach z Ukrainy. "To fake newsy"
Sanepid dementuje plotki na temat pomocy uchodźcom z Ukrainy (Getty images, SeanGallup)

Główny Inspektorat Sanitarny dementuje plotki na temat pomocy uchodźcom z Ukrainy. Sanepid ostrzega przed fake newsami, które pojawiły się w mediach społecznościowych. W oficjalnym komunikacie zamieszczonym przez GIS w tej sprawie czytamy, że chodzi m.in. o stwierdzenie, jakoby "sanepid zakazał wolontariuszom rozdawania potrzebującym kanapek robionych przez ludzi".

Sanepid nie zakazuje dystrybucji żywności dla uchodźców z Ukrainy. Inspektorzy w całym kraju angażują się w pomoc, także w zakresie informacyjnym i doradczym - czytamy we wpisie na oficjalnym Facebooku GIS.

Sanepid pisze o fake newsach. Jak zaznacza w komunikacie, "takie działania nie zostały wprowadzone". -  Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny podkreśla stanowczo, że takie działania nie zostały wprowadzone, a rozpowszechniane informacje i komentarze to fake newsy.

Z całą mocą, zarówno jako Instytucja, jak i pracujący w niej ludzie, wspieramy wszystkie oddolne inicjatywy osób dobrej woli, służące pomocy uchodźcom, którzy spragnieni i głodni docierają do naszych miast, na nasze dworce i punkty recepcyjne.

Sanepid apeluje jednak, by posiłki przekazywane przybywającym z Ukrainy uchodźcom były wykonane ze starannością i dbałością o bezpieczeństwo. Ważne, by zwrócić uwagę na: mycie warzyw i owoców zanim zostaną wręczone osobom potrzebującym. Ponadto przed przygotowaniem posiłków należy dokładnie myć ręce.

Należy także zadbać o higienę sprzętów i miejsca, na którym przygotowywane są posiłki. Gotować należy z dużą starannością, zadbać, by pożywienie nie było surowe czy niedosmażone, a następnie przechowywane w odpowiedniej temperaturze, co zapobiegnie psuciu się potraw.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Zobacz także: Pracownicy sklepu zaatakowali inspektorów sanepidu. Rzecznik MZ: Sprawa znajdzie finał w prokuraturze
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Policjanci nie kryli zaskoczenia. 35-latek złapany na gorącym uczynku
Aż roi się w oczach. Tyle "karteczek" za wycieraczką
Policjant pobił i wywiózł mężczyznę do lasu. Usłyszał wyrok
Urządzili im pokaz fajerwerków pod oknami. Sąsiedzi mają dość. Gmina zabiera głos
KOMENTARZE WYŁĄCZONE
Sekcja komentarzy coraz częściej staje się celem farm trolli i polem do dezinformacji. Dlatego zdecydowaliśmy się wyłączyć możliwość komentowania pod tym artykułem.
Redakcja o2.pl
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić