Sernik według przepisu taty Ani Starmach zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest lekki puszysty jak chmurka, a na rodzinnym stole znika w kilka chwil. "Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem" - mówi o nim Ania Starmach.
Sernik taty Ani Starmach - potrzebne składniki
- 1 kg mielonego twarogu
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 g cukru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- garść płatków migdałów
- 1 jajko rozkłócone
Sernik taty Ani Starmach - sposób przygotowania
- oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru oraz cukrem waniliowym
- do żółtek dodaj masło i mąkę, a następnie twaróg
- masę wymieszaj mikserem
- dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj wszystko łyżką
- oddzielone białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru
- Pianę stopniowo dodawaj do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając wszystko łyżką
- masę wylej do wysmarowanej masłem i obsypanej cienko mąką tortownicy
- wierzch ciasta wysmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Piecz przez 30 minut w 170 stopniach, następnie godzinę i 15 minut w 120 stopniach
- Po upieczeniu studź sernik w otwartym piekarniku, aby nie opadł
- Na końcu ciasto udekoruj cukrem pudrem i migdałami
Ten sernik to jedno z ulubionych ciast fanów Ani Starmach. Chwalą go za lekkość i delikatność oraz uzależniający smak. Spróbujcie sami. Smacznego!
Zobacz także: Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: