Produkty drobiowe sprowadzone z Polski do Wielkiej Brytanii powiązane są z dwoma szczepami salmonelli. Podejrzewa się, że pięć osób zmarło, a setki kolejnych, w tym dzieci, poważnie zachorowały po spożyciu skażonego kurczaka w zeszłym roku.
Food Standards Agency wycofała trzy partie produktów z kurczaka z Polski z powodu możliwej salmonelli. Zakażenie dotyczy przetworzonych, głęboko mrożonych produktów mięsnych, imitujących kurczaka z KFC i nuggetsy.
Na salmonellę zachorowało około 480 osób, a więcej niż jedna trzecia z nich była w stanie ciężkim i wymagała leczenia szpitalnego. Public Health England (PHE) informuje, że nadal zgłaszane są przypadki zakażeń.
Około 44 proc. chorych miało 16 lat lub mniej. Przetworzone produkty z kurczaka są zazwyczaj kupowane przez rodziców jako tani i łatwy posiłek dla dzieci.
Salmonella w drobiu z Polski. Są ofiary śmiertelne
W co najmniej jednym przypadku salmonella została podana jako przyczyna śmierci pacjenta. Public Health England odmówiło podania jakichkolwiek szczegółów na temat na temat ofiary.
Daily Mail dowiedział się, że kurczak użyty we wszystkich tych produktach pochodzi ze źródeł w Polsce. Szereg krajów europejskich, w tym Irlandia, od początku ubiegłego roku wydało blisko 100 ostrzeżeń o salmonelli w schłodzonym i mrożonym drobiu z Polski.
Uważa się, że w ciągu ostatniego roku na całym kontynencie wystąpiły setki - a może nawet tysiące - przypadków zachorowań. Dane rodzą poważne pytania dotyczące brytyjskiego systemu bezpieczeństwa żywności i nadzoru oraz tego, czy można było zapobiec wybuchowi epidemii salmonelli i zgonom.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.