Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wzmożonej aktywności grzybiarzy. "Trwa sezon grzybowy. Konsekwencje niewiedzy grzybiarzy mogą być bardzo poważne. Śmiertelnie trujące grzyby bywają łudząco do jadalnych" – ostrzega na Twitterze.
Czytaj także: Miedwiediew grzmi. Mówi o Ukrainie za 2 lata
Dyrektor Wdeckiego Parku Krajobrazowego, Daniel Siewert w rozmowie z "Gazetą Pomorską" powiedział, że Borach Tucholskich pojawiły się kurki i pojawiają się podgrzybki.
Należy jednak być bardzo ostrożnym podczas grzybobrania. Do pieprznika jadalnego (znanego też jako kurka) podobna jest lisówka pomarańczowa. Spożycie jej powoduje dolegliwości trawienne. Jak rozróżnić te grzyby? Lisówka ma miąższ pomarańczowy, a kurka biały z odcieniem żółtym.
Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia są muchomory, zwłaszcza sromotnikowy/zielony oraz plamisty, często mylone z czubajką kanią, tzw. sową. Muchomory mają trzony zakończone bulwą. Już mała ilość sromotnika wystarczy, aby śmiertelnie otruć dorosłego człowieka.
Czytaj także: Z tego powodu rozpadają się małżeństwa. Duchowny ujawnia
Podgrzybki lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem. Jeśli chcesz znaleźć borowiki, warto ich szukać pod sosnami i świerkami. Koźlarze lubią lasy liściaste i mieszane, znajdziemy je pod topolami, brzozami, osikami i grabami.
Czytaj także: Żar poleje się z nieba. Nadchodzą ekstremalne upały
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.