Śmiertelny makaron leżał w zamrażarce przez rok
Jak podaje "Wprost", według chińskich władz 9-osobowa rodzina zatruła się zepsutym makaronem kukurydzianym, który przez rok był przechowywany w zamrażarce.
Już kilka godzin po zjedzeniu makaronu zaczęli się źle czuć. Najpierw zmarło 8 osób, natomiast ostatnia kilka dni później. W czasie badań stwierdzono, że przyczyną śmierci był znajdujący się w mrożonym makaronie kwas bongkrekowy. Jest on bardzo niebezpieczny dla układu oddechowego człowieka. Może też powodować uszkodzenie mózgu, serca, wątroby i nerek.
Śmiertelny makaron. Z czego był zrobiony?
Makaron, który zjadła 9-osobowa rodzina, jest wytwarzany ze sfermentowanej mąki kukurydzianej. W południowo-wschodnich Chinach to dość popularny produkt. Jak informuje "Wprost", chińska Państwowa Komisja Zdrowia wydała teraz ostrzeżenie, by nie spożywać żywności ze sfermentowanym ryżem i mąką.
Używanie świeżych i nienaruszonych materiałów spożywczych oraz częste wymiany wody podczas przygotowywania żywności to czynniki, które mogą zmniejszyć ryzyko zakażenia, ale ze względów bezpieczeństwa najlepiej unikać przygotowywania i spożywania żywności wykonanej wyłącznie ze sfermentowanego zboża - podał cytowany przez "Wprost" Gao Fei, dyrektor ds. bezpieczeństwa żywności w Centrum Kontroli i Prewencji Chorób w Heilongjiang.