Spróbowaliśmy burgera od Kuby Wojewódzkiego. Spójrzcie na mięso

Kuba Wojewódzki to nie tylko dziennikarz i prezenter, ale także prężnie działający biznesmen. Udałam się do jego restauracji w Gdyni, by sprawdzić, co serwuje się w miejscu sygnowanym nazwiskiem wielkiego "króla TVN". Wnioski? Sami zobaczcie.

Spróbowałam burgera w knajpie Kuby Wojewódzkiego. Oto wrażenia Spróbowałam burgera w knajpie Kuby Wojewódzkiego. Oto wrażenia
Źródło zdjęć: © o2.pl | Sonia Stępień
Sonia Stępień

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały minionego roku.

Cięte riposty i kontrowersyjny humor Kuby Wojewódzkiemu są znane każdemu, kto chociażby od czasu do czasu włącza telewizor. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że jeden z najpopularniejszych polskich dziennikarzy, oprócz oceniania talentów, rozmawiania z gwiazdami i pojawiania się na ściankach, jest również... restauratorem.

Pierwsze lokale sygnowane nazwiskiem dziennikarza otworzyły się pięć lat temu w Warszawie i we Wrocławiu. Przy tworzeniu Niewinnych Czarodziejów Wojewódzki współpracował z Józefem Krawczykiem - właścicielem grupy gastronomicznej Restauracje Krawczyk.

Na początku 2021 roku showman wycofał się ze współpracy i odsprzedał wspólnikowi swoje udziały, ale z branży gastronomicznej zrezygnować nie zamierzał. Jeszcze tego samego roku razem z trójmiejskim restauratorem Dawidem Kwidzińskim otworzył nową, całkowicie autorską knajpę w Gdyni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwie grupy turystów. Ekspertka mówi, kto przyjechał nad morze

Niewinnych Czarodziejów TrzyZero z poprzednimi lokalami ma łączyć jedynie nazwa. - To zupełnie inny projekty. Chcemy być bardziej przystępni cenowo, nie odpychać zaporowymi cenami, a zachęcać dobrą kuchnią - zapewniał krótko przed otwarciem Kwidziński.

Czy właściciele restauracji dotrzymali słowa? Postanowiłam sprawdzić, czy knajpa "króla TVN-u" to rzeczywiście dobra restauracja, czy jedynie maszynka do robienia pieniędzy, "jadąca" na znanym nazwisku.

Spróbowałam burgera u Wojewódzkiego. Oto szczegóły

Lokal znajduje się w atrakcyjnej lokalizacji, w budynku Gdyńskiego Centrum Filmowego i Gdyńskiej Szkoły Filmowej. Miejsce tematycznie zgrywa się z nazwą knajpy, która nawiązuje do filmu Andrzeja Wajdy z 1960 roku.

Autorzy konceptu postawili na loftowy wystrój, zdecydowanie wpisujący się w trendy panujące obecnie w gdyńskim świecie gastronomicznym. Mimo pory obiadowej i tłumów na pobliskiej Świętojańskiej - reprezentacyjnej ulicy miasta - w ogródku i wewnątrz lokalu widzę pustki.

Niewinni Czarodzieje TrzyZero
Niewinni Czarodzieje TrzyZero © o2.pl | Sonia Stępień

Niezrażona zaglądam do szybko przyniesionej mi karty, choć właściwie to sama siebie oszukuję. Już od dawna wiem, co zamierzam zamówić - popisowe danie, promowane na profilach społecznościowych restauracji, czyli burger surf&turf.

"Wypasiony, jedyny w swoim rodzaju" - reklamują go na Facebooku administratorzy profilu knajpy. Wobec takiej promocji trudno się nie skusić. Jeśli karta nie kłamie, burger składa się z wołowiny, krewetek, boczku, sera cheddar i warzyw. W zestawie są także frytki i sos majo-chipotle.

Ile kosztuje taka przyjemność w lokalu Kuby Wojewódzkiego? Niemało, bo 73 zł. Jak wynika z informacji dostępnych w sieci, przez ostatni rok podrożał aż o 5 zł. To zdecydowanie najdroższy burger, jakiego zdarzyło mi się zamówić, ale liczę na to, że cenę wynagrodzi mi doskonała jakość składników i niezapomniane doznania na języku.

Dania główne w TrzyZero
Dania główne w TrzyZero © nctrzyzero.pl

Za oknem parno, przydałoby się więc też coś na orzeźwienie. Wszystkie popularne napoje gazowane o pojemności 0,25 l kosztują tu aż 12 zł, decyduję się więc na lemoniadę za 20 zł. Jest trochę większa (0,3 l) i daje nadzieję na porządne zaspokojenie nasilonego upałem pragnienia. Za wszystko zapłaciłam 93 zł.

Napoje w TrzyZero
Napoje w TrzyZero © nctrzyzero.pl

Napój otrzymuję już po paru minutach. Jest taki, jaki powinien być - zimny, odświeżający i nie za słodki. To wszystko, co można o nim powiedzieć.

Burger u Wojewódzkiego? Dobre wrażenie szybko uleciało

Burger również pojawia się na stole szybko, co zapewne spowodowane jest niewielką liczbą gości w lokalu. Nie da się odmówić mu nienagannej prezencji. Spod połyskującej bułki wylewa się roztopiony ser, mięso i warzywa układają się w obfity kopczyk, a leżące obok frytki złocą się smakowicie. Czas przystąpić do konsumpcji.

Burger surf&turf w TrzyZero
Burger surf&turf w TrzyZero © o2.pl | Sonia Stępień

Gdyby rzeczywiście "jadło się oczami", ten burger mógłby walczyć o gwiazdkę Michelin. Już pierwszy kęs jednak przyćmił znakomite wrażenia estetyczne. Źródłem tego kulinarnego rozczarowania jest... mięso. Niestety, właśnie ten składnik, który powinien być sercem dania.

Idealne mięso w burgerze w mojej ocenie powinno być soczyste, delikatnie różowe w środku, miękkie i przyjemnie łączące się w ustach z resztą składników. Tu kotlet jest przesuszony, twardy, a w dodatku się kruszy. Prawdopodobnie kucharz zbyt długo trzymał go na ogniu.

Mięso było zbyt mocno przypieczone
Mięso było zbyt mocno przypieczone © o2.pl | Sonia Stępień

Rozsypującego się mięsa nie daje rady utrzymać w miejscu rozmoczona bułka, co kończy się wizualną katastrofą. Danie ostatecznie muszę zjeść przy pomocy sztućców, gdyż zwyczajne się rozpada.

Dół bułki mocno się rozmoczył
Dół bułki mocno się rozmoczył © o2.pl | Sonia Stępień
Kotlet był suchy, przez co rozpadł się na małe kawałki
Kotlet był suchy, przez co rozpadł się na małe kawałki © o2.pl | Sonia Stępień

Sytuację próbują uratować frytki, które są chrupiące i świeże. Choć bardzo się staram, chipotle w sosie natomiast wyczuć nie potrafię. Chipotle to wszak ostre, wędzone papryczki, a dip jest słodkawy i delikatny, a poza tym... różowy? Nie mam pojęcia, co do niego dodano.

Ciekawostką jest cena, jakiej właściciele żądają za skorzystanie z toalety od osób, które nie są klientami lokalu. Nieszczęśnicy, których przycisnęła potrzeba fizjologiczna, muszą w Niewinnych Czarodziejach TrzyZero zapłacić aż... 10 zł.

Skorzystanie z toalety w TrzyZero wyceniono na 10 zł
Skorzystanie z toalety w TrzyZero wyceniono na 10 zł © o2.pl | Sonia Stępień

Niestety, po raz kolejny już przekonałam się, że jedzenie firmowane znanym nazwiskiem niekoniecznie musi świadczyć o jego jakości. Na dobrego burgera lepiej wybrać się do sprawdzonej burgerowni, niż do prestiżowej knajpy.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem